Video De ce se tem medicii de noua tulpină Kraken. "Cocktail" periculos de gripă, viroze respiratorii și COVID în România
În plină alertă de gripă, coronavirusul ne dă din nou frisoane: în România, au apărut primele două cazuri de infectare cu noua tulpină Kraken, variantă mult mai contagioasă decât Omicron, după cum avertizează specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Peste doar câteva săptămâni ar putea deveni predominantă în ţara noastră. Noua tulpină se suprapune cu valul de viroze care deja face ravagii, dar şi peste lipsa acută de medicamente.
Primele cazuri de infectare cu Kraken au fost depistate în Bucureşti. Primul a fost un adult care călătorise în străinătate. A avut o formă ușoară şi nu a fost nevoie de spitalizare. Al doilea caz a fost un copil de cinci luni. Ar putea fi doar începutul, spun specialiştii.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Cel mai important este dacă varianta care este dominantă într-un anumit moment este în creștere.
Tulpina Kraken, cea mai contagioasă variantă a coronavirusului
Aşa cum s-a întâmplat în străinătate. În New York, de exemplu, noua tulpină a apărut acum două luni şi jumătate, iar în mai puţin de două săptămâni erau deja 25 de cazuri. La începutul lunii noiembrie, Kraken a fost depistat pentru prima dată în afara Statelor Unite, în India. O lună mai târziu a ajuns şi în Europa, iar acum este deja dominantă în Marea Britanie. Medicii spun că este cea mai contagioasă variantă a coronavirusului, iar numărul de cazuri se dublează la fiecare nouă zile.
- Ce este Kraken, noua variantă de COVID care face ravagii în lume. Cât de periculoasă este şi care sunt...
- Ce este Flurona. Primele două cazuri din România au fost diagnosticate încă de luna trecută. O femeie din Iaşi...
- Totul despre Kraken, noua tulpină de coronavirus care a ajuns şi în România. Cine sunt primii doi români infectaţi
Emilian Popovici, vicepreședinte Societatea Română de Epidemiologie: Are numărul bazal de evoluție, acel R, îl are de 1,6 ceea ce înseamnă că o persoană infectată în colectivitate infectează alte 1.6 persoane. Și asta înseamnă o transmisibilitate cu 40% mai crescută față de variantele anterioare.
Cătălin Apostolescu, manager Matei Balș: Din punct de vedere al simptomatologiei nu se deosebește cu nimic de celelalte tulpini de Omicron. Predomină formele ușoare și până în momentul de față nu există motive de îngrijorare.
Kraken ocoleşte sistemul imunitar şi pătrunde mult mai rapid în celule. Specialiştii spun că singurul vaccin eficient împotriva acestei tulpini este cel de ultimă generaţie, creat pentru Omicron.
Emilian Popovici, vicepreședinte Societatea Română de Epidemiologie: Și are mutații care favorizează evitarea parțială a imunității post-infecțioase și evitarea parțială a imunității post-vaccinare.
Cătălin Apostolescu, manager Matei Balș: Crescând numărul vaccinaților, numărul gazdelor pentru virusuri scade. Chiar și în acest moment, nu este târziu să ne vaccinăm și Covid și gripă.
Kraken ajunge în România în momentul în care numărul de cazuri COVID-19 oricum s-a dublat
Săptămâna trecută au fost peste 4.000 de cazuri, faţă de mai puţin de 2.000 la început de decembrie. Creşterea numărului de decese este însă dramatică: 52 în ultima săptămână, de 4 ori mai multe ca acum o lună. Peste o mie de oameni sunt internaţi, dintre care 119 la terapie intensivă.
Andreea Petrescu, reporter Observator: De vineri după-amiază și până luni dimineață, peste 600 de persoane au ajuns aici, la camera de garda de la Matei Bals. 70% erau cu infecții respratorii și 200 au fost testate pozitiv la gripă și Covid.
Explozia de noi cazuri de Covid şi gripă vine în plină criză de medicamente. Ministrul Sănătăţii dă asigurări că situaţia se va rezolva până la finalul săptămânii.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Acest val de viroze respiratorii se manifestă şi pacienţii au nevoie de tratament. Am făcut diligenţe la misiunea României de la Bruxelles încât până la sfârşitul acestei săptămâni, dacă se poate, să avem un răspuns din partea Comisiei Europene apropos de ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuităţi pe piaţa de medicamente din România.
Sunt la mare căutare testele pentru COVID, gripă și virus sincțial respirator
Pe lângă medicamente, în farmacii, sunt la mare căutare testele combo, care depisteaza până la patru virusuri. Un astfel de test costa în jur de 30 de lei.
Beatrice Speteanu, farmacist: Se pune în trei sloturi diferite pentru a vedea dacă iese pozitiv la unul din trei virusuri: tip A, tip B și Covid. Au apărut și testele combo cu patru sloturi, pentru tip A, tip B, Covid și virus sincțial respirator.
Experţii au numit nouă tulpină Kraken după numele unui monstru legendar marin cu mai multe braţe, o creatură din mitologia scandinavă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰