Antena Meniu Search
x

Video În lipsa informaţiilor de la DSP, bolnavii de coronavirus îşi iau răspunsurile de pe internet

Aproape 9500 de noi infectări, 1149 de pacienţi în stare gravă şi 174 de morţi. Este bilanţul unei noi zile negre. Cum am ajuns la răspândirea necontrolată a virusului poate fi explicat prin anchetele epidemiologice făcute pe genunchi sau deloc de Direcţiile de Sănătate Publică. Pentru că nu-i contactează nimeni sau sunt sunaţi prea târziu, cei testaţi pozitiv au ajuns să facă singuri treaba Direcţiilor de Sănătate.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 13.11.2020, 20:55

Vezi și
  • Oamenii se plâng că anchetele epidemiologice nu sunt făcute aşa cum ar trebui
  • Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti susţin că au totul sub control
  • Cele mai importante ştiri ale zilei, la Observator 19

Oana Nicolescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti: Pot să vă spun că da, facem faţă, cu atât mai mult cu cât avem anchetele făcute la zi şi da, reuşim şi suntem suficienţi în momentul de faţă.

Asta spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti. Practica, însă, arată altceva. Am întrebat dacă şi când au fost contactaţi de DSP-uri membrii unui grup de Facebook cu peste 7.000 de persoane care fie sunt sau au fost infectate cu Sars-Cov2.

Au venit răspunsuri din Bucureşti ca: "La mine astazi e ultima zi de carantină şi nu m-a sunat nimeni".

La fel ne spune şi o doamnă din judeţul Prahova. Sau ne-au răspuns oameni care au fost sunaţi după câteva zile, dar contacţii lor nu, deşi şi ei ar trebui să primească decizii de izolare.

Actorul Radu Bucălae a trăit pe pielea lui coşmarul aşteptării şi incertitudinii. El şi soţia au fost confirmaţi pozitiv. Imediat, au trimis un mail către DSP. Primul şi ultimul telefon a venit după 7 zile.

Radu Bucălae, actor: Am zis: A, ia uite, mă, a durat puţin, dar ne-au sunat. Acum o să ne spună tot ce trebuie să ştim. Ea zice: De la DSP statistici. În ce sector locuiţi? În 2. Bine, mulţumesc frumos, o zi frumoasă şi mi-a închis. Atât? Păi, doamnă, suntem bolnavi? Nu ne spuneţi ce trebuie să facem?

Oana Nicolescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti: Nu funcţionăm foarte, foarte bine, dar asta nu înseamnă că nu suntem determinaţi.

Doar că determinarea singură nu ajută. Un bărbat din Galaţi a decis să facă treaba Direcţiei de Sănătate şi şi-a facut singur ancheta epidemiologică. După 13 zile de aşteptare, a fost sunat şi întrebat de sănătate.

''Cum, acuma? Mulţumesc, mi-am făcut-o deja. Chiar a râs că mi-am făcut propria anchetă epidemiologică şi i-am zis că eram interesat că am intrat cu rude în contact, să nu păţească la fel. Am făcut o poză după rezultat şi am trimis-o tuturor celor cu care am intrat în contact'', a afirmat omul. 

Ani Nistor, reprezentant DSP Galaţi: Într-adevăr, ancheta epidemiologică s-a desfăşurat cu întârziere în cea de-a 13-a zi. Avem o deficienţă de personal şi încărcarea este foarte mare.

Dacă nu apar în evidenţa DSP, cei care intră în contact cu un confirmat vor sta în carantină doar dacă le dictează conştiinţa. Mai mult, cu o decizie de izolare dată de DSP, pot fi verificaţi de poliţie.

Premierul Ludovic Orban admite că anchetele epidemiologice sunt vitale în acest punct critic al pandemiei şi are un singur mesaj pentru DSP-uri.

Ludovic Orban, premierul României: Nu aveţi voie să obosiţi!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » În lipsa informaţiilor de la DSP, bolnavii de coronavirus îşi iau răspunsurile de pe internet