Antena Meniu Search
x

Video În prima linie, dar cu imunitate. Rata de infectare din spitale a scăzut cu peste 87%, după vaccinarea medicilor

Primii români vaccinaţi respiră deja uşuraţi. După un an în care au luptat în prima linie cu coronavirusul, cadrele medicale au în sfârşit imunitate. Rata de infectare în spitale a scăzut deja cu peste 87%. Specialiştii spun că vaccinul oferă o protecţie mai lungă decât imunitatea dobândită prin boală. O demonstrează studiile făcute în marile spitale de la noi. Miercuri am depăşit pragul de 500 de mii de români vaccinaţi cu ambele doze de ser anti-covid.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 17.02.2021, 20:45

Vezi și
  • Rata de infectare cu Covid din spitale a scăzut cu 87%
  • Medicii din prima linie respiră uşuraţi după imunizare

La Victor Babeş din Capitală, unul din cele mai mari spitale de boli infecţioase din ţară, 500 de medici, asistenţi, infirmiere şi alţi angajaţi au fost vaccinaţi la finalul lui decembrie. La o lună de la rapel pot sta liniştiţi. 

Simin Florescu, director medical, Spitalul Victor Babeş: Toţi cei 500 de oameni din spital care au fost testaţi au făcut anticorpi neutralizanţi. Având în vedere că toţi au anticorpi, toată lumea e protejată. 

Vor repeta testele de anticorpi la 3 şi la 6 luni. Medicii vor să afle, pe propria piele, şi cât durează protecţia oferită de vaccin. Un studiu internaţional arată că cine a avut COVID e mai protejat chiar şi după numai o doză, faţă de cei vaccinaţi cu două doze dar care nu au trecut prin boală. O confirmă şi testele făcute într-o clinică din Bucureşti. Aici din 179 de cadre medicale, doar 3 nu au dezvoltat anticorpi după vaccin. 

Ana Maria Apostol, medic primar ORL: Asistenta mea a trecut prin boală, a făcut boala fără simptome în noiembrie. Ea a făcut vaccinul odată cu mine şi spre deosebire de mine, eu având la două zile după rapel 94 de anticorpi, dumneaei avea 1.600 de anticorpi!

Mai mulţi anticorpi, imuni pentru mai mult timp, spun specialiştii

Cu cât avem mai mulţi anticorpi, cu atât mai lungă va fi perioada în care suntem imuni, cred medicii, deşi studiile sunt abia la început. 

Adrian Marinescu: Imunitatea atunci când ne vaccinăm ţine mai mult decât când trecem prin infecţie în momentul în care nivelul este mai mare. Ei scad în timp şi atunci ne aşteptăm ca şi perioada de timp când va avea imunitate de fie de asemenea mai mare. 

Oricât de mare e nivelul anticorpilor, nu suntem complet în siguranţă în faţa Sars-CoV-2. 

Simin Florescu, director medical, Spitalul Victor Babeş: Sunt oameni care au început să nu mai poarte masca peste tot, care se întâlnesc cu rude care nu au fost vaccinate, oamenii ies la restaurant. E OK să facem asta? Deocamdată nu. Vaccinul acoperă tulpinile pe care le cunoaştem până acum, dar să nu uităm că există pericolul de variante noi de virus în diverse locuri ale lumii. 

Şi primul reporter din echipa Observator care s-a vaccinat şi-a făcut astăzi testul de anticorpi, la 10 zile după rapel. 

''După 10 zile se atinge valoarea maximă a anticorpilor. Cei care au trecut prin boală au un număr mai mare de anticorpi. Dar cred că-şi pierd imunitatea mai repede.'' 

Testele de anticorpi se pot face în multe clinici private şi costă în jur de 100 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » În prima linie, dar cu imunitate. Rata de infectare din spitale a scăzut cu peste 87%, după vaccinarea medicilor