Meniu
Search
x

(P) Alimente care blochează în mod natural DHT-ul și care scad riscul de cădere a părului

Mai multe studii ale cercetătorilor sugerează că dihidrotestosteronul (DHT) este produs în mod natural în organism, acesta fiind un hormon sexual. Acesta este de fapt o formă modificată de testosteron, care dacă ajunge să fie în organism în cantitate mare, poate duce la căderea părului.

De Redactia Observator la 24.09.2021, 11:23

Creșterea nivelului de DHT este considerată o cauză importantă a pierderii părului, mai ales la bărbați. Prin reducerea dihidrotestosteronului (DHT) se pot diminua și efectele sale negative asupra creșterii părului și asupra menținerii sănătății foliculilor firelor de păr.

Ce alimente blochează DHT-ul?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că alimentele vegetale bogate în zinc au fitosteroli, care inhibă producția de DHT. Ei recomandă și alimentele care au licopen, deoarece și acestea pot bloca producția de dihidrotestosteron (DHT).

Surse de astfel de alimente sunt:

  • Varza, ciupercile albe, spanacul

  • Roșiile, morcovii, pepenele verde, mango.

Prin introducerea acestor alimente în dietă, se previne căderea părului, deoarece sunt reduse acele zone de pe scalp și foliculii de păr de care se poate atașa DHT-ul.

Roșiile au licopen care fac părul mai sănătos, îi oferă rezistență și elasticitate. Prin urmare, dacă vreți să aveți părul mai frumos și să preveniți căderea acestuia, faceți o cură de roșii. Licopenul este cel mai important ingredient din roșii și este foarte sănătos pentru organism.

Licopenul previne căderea părului și are efect antioxidant, de combatere a atacului nociv al radicalilor liberi, care pot îmbătrâni prematur pielea. Licopenul are efect benefic și asupra sângelui, elimină excesul de colesterol, acesta devine mai eficient în ceea ce privește rolul său de a furniza substanțe nutritive în tot corpul și la nivelul scalpului.

Cercetătorii consideră că oamenii au probleme cu pierderea părului din cauza oxigenului activ care este o componentă ce poate crește în organism, datorită unei diete dezechilibrate și a stresului. Dacă în organism este un exces de oxigen activ, acesta se va oxida și va deteriora membranele, nucleul și mitocondriile celulelor. Prin consumul de roșii care au licopen, se neutralizează oxigenul activ și se previne căderea părului. Zincul, seleniul și resveratrolul sintetizează enzime antioxidante care protejează celulele de oxidare.

Licopenul s-a dovedit eficient în prevenirea îmbătrânirii premature a organismului și a cancerului. El apare în fructul mango și este un antioxidant excelent. Încercați să consumați mai multe alimente bogate în licopen în această vară, mai ales roșii, pentru că ele se găsesc din belșug în piață. Roșiile sunt alimente de sezon și au numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă licopen, roșiile conțin și aminoacizi, vitamina C, care ajută la reducerea oboselii. Prin urmare, dacă vă simțiți epuizați, nu uitați să mâncați roșii, care sunt o garnitură excelentă la multe feluri de mâncare.

Alimente care blochează în mod natural DHT-ul și care scad riscul de cădere a părului

Există și alte alimente de introdus în dietă, care oferă nutrienți părului și anume:

  • Nuci, semințe de in, semințe de dovleac, nuci caju

  • Acizi grași polinesaturați Omega-6 ce pot inhiba 5-alfa reductaza

  • Ceai verde și biotină (care apare în ficat și drojdie)

  • Semințe de susan, salată, castraveți și sparanghel care conțin fitosteroli

  • Germeni de grâu, tărâțe de orez, arahide care au beta-sitosterol

  • Crustacee și stridii bogate în zinc.

Alte alimente care au efect bun asupra părului sunt leguminoasele și fructele de pădure, deoarece sunt bogate în biotină și antioxidanți, care mențin sănătatea și cresc rezistența părului.

Pentru a împiedica organismul să transforme testosteronul în DHT, se poate folosi un blocator DHT care ar putea fi de exemplu un extract de Saw Palmetto sau medicamentul Finasterida. Există o serie de medicamente care sunt folosite în tratamentul cheliei la bărbați și care includ Dutasterida și Finasterida.

În prevenirea căderii părului ajută și șampoanele anti-DHT, care conțin de pildă extract de Saw Palmetto sau alte ingrediente naturale, precum sunt cele enumerate mai sus.

Pentru a reduce căderea părului evitați alimentele procesate, excesul de zahăr, de alcool, tutun și alimentele care au indice glicemic ridicat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » (P) Alimente care blochează în mod natural DHT-ul și care scad riscul de cădere a părului