Antena Meniu Search
x

Video Robotul care poate face 300 de anchete epidemiologice pe zi e şomer de un an

De aproape un an, un robot care ar putea face 300 de anchete epidemiologice pe zi nu este folosit aproape deloc. Direcția de Sănătate Publică Arad a primit un soft bazat pe inteligență artificală care poate face munca a 20 de medici. Nu îl poate întrebuinţa cum trebuie pentru că instituţia s-a blocat în avize, aprobări şi semnături.

de Redactia Observator

la 18.01.2022, 20:08

Vezi și

"Bună ziua. Sunt robotul Florina de la DSP Arad. Sunt programat să efectuez ancheta epidemiologică"

După confirmarea identității apelantului, Florina adresează pacientului o serie de întrebări: împrejurările în care persoana pozitivă s-ar fi putut infecta, data apariției primelor simptome, felul simptomelor sau lista contacţilor direcţi. Softul îi poate apoi apela pe toţi pentru a cere informaţii sau pentru a le comunica ce au de făcut. Operaţiunile ar putea uşura enorm munca medicilor, dar până acum instituţia nu a primit toate avizele necesare.

Horea Timiș, director DSP Arad: Am fost la fiecare ministru, la fiecare consilier. La început, toată lumea apreciază că există un robot care funcţionează, dar apoi lucrurile se blochează la un moment dat din N cauze. Nimeni nu a demarat nimic ca să creeze o legislaţie ca să putem funcţiona.

DSP Arad a beneficiat, până la un punct, de sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pe acelaşi subiect

Horea Timiș, director DSP Arad: Când am ajuns la robotul Florina nu s-a putut instala pentru că trebuie audituri informatice, de securitate, pe care trebuie să le facă cineva. Şi practic s-a blocat. El nu a putut fi mutat pe infrastructura STS. Am încercat cu adrese, dar au venit adresele de la juridic că nu poate fi operaţionalizat.

Alte probleme au fost legate de legislaţia privind protecţia datelor, pentru că softul face interogari și stochează informaţii. În lipsa unei decizii clare, conducerea s-a descurcat cum a putut.

Horea Timiș, director DSP Arad: Am făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii, am luat finanţare 30.000 de euro şi am cumpărat un server şi urmează ca noi, pe forţe proprii, local, să facem toate demersurile de instalare ca să ne apropiem de oarecare legalitate.

Inteligenţa artificială, pierdută între dosare cu şină

De aproape un an de la achiziţie, anchetele se desfăşoară ca şi până acum. Medicii de la biroul de anchete al DSP Arad au de rezolvat astăzi exact 296 de cazuri. Asta înseamnă că fiecare om de aici va da 47 de telefoane, iar o conversaţie durează în medie 15 minute. Datele colectate sunt apoi introduse, manual firesc, în corona forms. Daca ar fi folosit la capacitate maximă, robotul Florina le-ar înjumătăţit munca.

Diana Abrudan, DSP Timiș: În acest moment, robotul Florina este uneori folosit, dar pentru a avea o valoare juridică este nevoie ca un medic DSP să sune din nou pacientul pentru ca informaţiile să fie validate.

În plus, softul poate lucra în fiecare zi din săptămână şi fără pauze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Robotul care poate face 300 de anchete epidemiologice pe zi e şomer de un an