Antena Meniu Search
x

Video Se schimbă regulile la vaccinarea cu AstraZeneca, mii de doze rămân nefolosite din cauza reticenței populației

Cei sub 65 de ani și fără boli cronice vor fi vaccinați mai devreme de 15 aprilie. Anunţul a fost făcut de premier, supărat că în unele mari oraşe rămân mii de doze nefolosite. Oficialii au anunţat tot astăzi că nu va mai exista nicio limită de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 08.03.2021, 19:57

Vezi și
  • Până acum, serul AstraZeneca-Oxford era injectat doar celor sub 55 de ani
  • Florin Cîțu, premierul României: "Este o nebunie să laşi locuri libere "

Ca şi în alte ţări europene, mulţi români au evitat să se vaccineze cu AstraZeneca. Unii s-au temut de reacţiile adverse, pentru că foloseşte tehnologia virusului atenuat, alţii pentru c-ar fi mai puţin eficent decât Pfizer şi Moderna. 

În cele 180 de cabinete deschise pe 15 februarie pot fi vaccinaţi cu AstraZeneca 10.800 de oameni pe zi. Până acum au fost imunizaţi cu acest ser în jur de 190.000 de români. Asta înseamnă că aproximativ 40.000 de locuri fie nu s-au ocupat, fie unii români care aveau programare nu s-au prezentat să li se administreze vaccinul.

Cel mai mare centru de vaccinare AstraZeneca din Capitală funcţionează de trei săptămâni la Circul Metropolitan. 60 de persoane nu vin zilnic să se imunizeze cu serul britanic. 

Adriana Nedelea, medic coordonator: Rămân depozitate în frigider.

Alţii profită tocmai de acest lucru. Domnul din imagine nu a reuşit să se programeze prin intermediul platformei şi a venit la centrul de vaccinare de la Circ să întrebe dacă poate fi imunizat cu dozele rămase. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Până azi, vaccinul se administra doar celor care aveau până în 55 de ani. De acum încolo, se va putea imuniza oricine cu acest ser, indiferent de vârstă. 

Ştefan Dascălu, cercetător: Toate persoanele care au primit vaccinul Oxford-AstraZeneca dezvoltă o imunitate suficient de pertinentă pentru a preveni cazurile severe şi spitalizarea şi, implicit, decesele.

Şi Italia a decis azi să renunţe la limita de vârstă în privinţa serului Astra Zeneca. Săptămâna trecută, Germania, Franţa, Suedia, Belgia şi Danemarca au luat aceeaşi decizie. 

Lothar Wieler, preşedintele Institutului Robert Koch: Dacă vă este oferit un vaccin, vă rog vaccinaţi-vă. Toate vaccinurile sunt sigure şi eficiente.

În schimb, Austria a suspendat imunizarea cu un lot după ce o femeie în vârstă de 49 de ani a murit în urma unor probleme severe de coagulare a sângelui, iar o altă femeie de 35 de ani a dezvoltat un embolism pulmonar, dar se recuperează.

În acest moment, în România pot fi vaccinate doar persoanele din etapa a doua: angajaţii din domenii esenţiale, bolnavii cronic şi persoanele peste 65 de ani. Dar lucrurile se vor schimba în curând. 

Florin Cîțu, premierul României: Am cerut ca zonele cum sunt Timişoara, Iaşi sau zonele care sunt carantinate sau zonele unde avem cazuri şi sunt libere locuri să se permite şi altor persoane. Dacă la Timişoara sunt 20.000 de locuri libere şi cei care sunt în etapa întâi şi etapa a doua nu vor să se vaccineze, atunci să permitem celor din etapa a treia să se vaccineze. Este o nebunie să laşi locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze.

Aproape 2.300 de cazuri a înregistrat ţara noastră astăzi, dar numărul îmbolnăvirilor este mic deoarece datele se referă la ziua de ieri, când au fost făcute doar puţin peste 10.000 de teste.

Specialiştii spun că suntem deja în valul trei al pandemiei şi ne îndreptăm spre 10.000 de cazuri pe zi. Surse guvernamentale au declarat pentru Observator că numărul mare de infectări a fost cauzat în primul rând de vacanţele la munte din lunile de iarnă. Cazările turiştilor ar fi contribuit deciziv la răspândirea coronavirusului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Se schimbă regulile la vaccinarea cu AstraZeneca, mii de doze rămân nefolosite din cauza reticenței populației