Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Exclusiv Tratamente vitale, întrerupte de coronavirus. Frica de infectare le pune viața în pericol bolnavilor de cancer

Pandemia a luat dreptul la tratament al unor pancienţi oncologici. După ce v-am arătat că intervenţiile la cel mai mare centru oncologic din ţară au scăzut aproape la jumătate, astăzi vedeţi cum accesul la viaţă prin radioterapie şi chimioterapie se face în condiţii speciale. Frica de infectare şi chiar teama de recoltare de probe pentru testele Covid sunt motive pentru care mulţi pacienţi şi-au întrerupt tratamentul.

de Bogdan Ocnaru

la 09.11.2020 , 00:47

  • Tratamentele prin radioterapie şi chimioterapie au scăzut dramatic în pandemie
  • Pentru bolnavul oncologic, virusul Sars COV 2 poate fi fatal

dr. Mircea Savu, şeful secţiei radioterapie: Să nu-i abandonăm pe pacienţii cronici! Holurile astea erau pline. Veneau pacienţi. Lucrurile astea nu se mai întâmplă.

Suntem pe holurile Institutului Oncologic Bucureşti, intrăm dintr-o secţie în alta şi nu e ţipenie de om. Zeci de scaune pe care nu s-a aşezat nimeni de luni de zile, uşi care au rămas mai mult închise şi paturi goale. Într-o încăpere mică, în aripa destinată radioterapiei îl găsim pe profesorul Mircea Savu. Este şeful secţiei şi constată cu durere că tratamentele prin radioterapie şi chimioterapie au scăzut dramatic în pandemie. Practic, cu aproape o treime.

dr. Mircea Savu, şeful sectie radioterapie: Avem câţiva pacienţi pe zi, intră omul la radioterapie, îl testez la 145 zile, iese pozitiv, întrerup radioterapia. E foarte greu. E de aşteptat să avem mai multe decese.

Vezi și
Citește și:

Bolnavii care trebuie să facă aceste tratamente trebuie întâi testaţi. Rezultatul îl aşteaptă acasă, iar accesul la firul de viaţă îl au doar dacă sunt negativi, cu toate că şedinţele de tratament trebuie să se fie făcute la câteva zile. La parter, într-un salon pentru spitalizarea de zi, e domnul Ion. Trece prin asta de luni de zile. Teama de infectare îl urmăreşte la fiecare pas.

Pacient: Am constatat că sunt aomeni care nu au grijă de ei. Am grijă să stau la distanţă, să nu mă apropii, să am masca, să mă spăl pe mâini.

Unele saloane ale secţiei de Oncologie sunt ocupate pe jumătate. În altele nu e nimeni. Scaunele galbene, mari, au loc pentru sprijinit picioarele şi sunt destinate celor care fac chimioterapie. Acum, nu stă nimeni pe ele. Statistic, în ultimele 9 luni, 2 din 10 pacienţi au decis să nu mai vină la tratament. Medicii spun că motivul ar fi teama de infectare în spital sau în drum spre spital, dar şi frica de procedura de recoltare. Pentru bolnavul oncologic, virusul Sars COV 2 poate fi fatal. Pe de altă parte şi întârzierea tratamentului este la fel de gravă.

dr. Dana Lucia Stănculeanu, şef secţie Oncologie Medicală I: Cei care au venit şi au continuat tratamentul sau au venit după ce şi-au auto amânat tratamentul, au venit cu evoluţie de boală. Când depistezi o boala in stadiu curabil sau potenţial curabil, supravieţuirea este lungă. Atunci când boala este depistată, dar tratată în stadiu metastatic, nu mai discutăm de aceeaşi supravieţuire.

Medicii Institutului spun că în multe ţări occidentale autorităţile au găsit soluţii să trateze pacienţii care suferă de cancer şi fac forme uşoare de covid. La noi, nu. 

Bogdan Ocnaru Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Sănătate » Tratamente vitale, întrerupte de coronavirus. Frica de infectare le pune viața în pericol bolnavilor de cancer