Un tânăr înjunghiat în inimă de iubită a fost salvat de medicii sibieni. Inima bărbatului a fost cusută în timp ce bătea
Viaţa unui bărbat de 38 de ani, care fusese înjunghiat în inimă, a fost salvată de către chirurgul cardiovascular Gabriela Cozmanciuc de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, în urma unei operaţii efectuate în premieră la unitatea medicală.
În lipsa dotării spitalului cu un platou tehnic performant, practic a fost cusut cordul pacientului, fără ca acesta să fie oprit, potrivit medicului care a efectuat intervenţia.
"Sunt puţine cazurile în care pacientul trăieşte, fără să ai un platou de chirurgie cardiacă. Din ce cunosc, chirurgie fără platou de chirurgie cardiacă, în cazul unui bolnav înjunghiat în inimă, a mai făcut un brazilian şi pacientul a scăpat cu viaţă. (...) Norocul a fost că pacientul a ajuns în timp util la spital, dar să faci operaţia pe cord bătând, cu gaură aşa de mare, este destul de dificil. A fost vorba despre o operaţie pe cord deschis, cu o plagă de ventricul stâng de 3-4 centimetri transfixiantă, cu franjurare posterioară", a declarat, pentru Agerpres, Gabriela Cozmanciuc.
Pacientul este internat, în prezent, la Terapie Intensivă, cu o evoluţie bună, conştient, după ce a fost operat vineri seara, timp de trei ore, în secţia de Chirurgie a SCJU. Spitalul sibian nu are o secţie specializată de chirurgie cardiovasculară, spre deosebire de centrele cunoscute din ţară, ceea ce a îngreunat intervenţia.
Tânărul, înjunghiat de iubită în urma unui conflict
- Răzbunarea unui tată, după ce fiica i-a fost vândută unor traficanţi sexuali. L-a omorât fără milă pe...
- ”Ce ești tu, om sau diavol?” O femeie și-a înjunghiat până la moarte fosta iubită, care căzuse de la...
- Tânăr din Braşov, înjunghiat chiar de tatăl său în mijlocul străzii. Lupta sângeroasă a fost filmată de un...
Practic, chirurgul cardiovascular a fost nevoit să îi ţină cu mâna stângă cordul bolnavului, în aşa fel încât să-i oprească sângerarea, dar ca pacientul să aibă totuşi tensiunea necesară şi să coase un petec confecţionat din proteze tubulare vasculare.
"A fost foarte important să cos fără să opresc cordul, să nu pierd sânge, să opresc sângerarea şi, în acelaşi timp, să las acel ventricul să debiteze sângele normal, ca pacientul să aibă tensiune. Din fericire, pacientul este bine acum", a mai menţionat Gabriela Cozmanciuc.
Potrivit acesteia, la asemenea intervenţii chirugicale este nevoie de doi medici chirurgi cardiaci, doi anestezişti, două asistente specializate. La spitalul din Sibiu s-a reuşit această operaţie cu ajutorul medicului anestezist Ioana Codru, a medicului de chirurgie generală Alin Miheţiu şi a unei singure asistente de chirurgie generală, fără experienţă în astfel de operaţii.
Bărbatul operat la Sibiu fusese înjunghiat de iubită, în urma unui conflict, cu un cuţit cu o lamă lată de trei centimetri, care practic i-a străpuns inima, potrivit Ora de Sibiu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰