Antena Meniu Search
x

6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să te prezinți la un interviu de angajare

Emoțiile vor juca mereu un rol foarte mare la un interviu de angajare, însă ele nu trebuie să devina scuza pentru ratarea unui interviu. Studiile arată că angajatorii sunt mai degrabă deranjați de alte detalii decât de competența ta.

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să te prezinți la un interviu de angajare
Ce trebuie să ştii când te prezinți la un interviu de angajare - Shutterstock

Emoțiile vor juca mereu un rol foarte mare la un interviu de angajare, însă ele nu trebuie să devina scuza pentru ratarea unui interviu. Studiile arată că angajatorii sunt mai degrabă deranjați de alte detalii decât de competența ta. Asta nu înseamnă că acest capitol nu este important, ba dimpotrivă. Însă, până când vei putea să-i demonstrezi exact unui angajator cât de capabil ești, există riscul ca alte semne să-l fi determinat deja să te refuze. Acesta este și motivul pentru care nu un CV te va ajuta să te angajezi, ci mai degrabă modul în care tu te prezinți la interviu. CV-ul reprezintă doar cheia prin care o poartă importantă ți s-ar putea deschide în față.

6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să te prezinți la un interviu de angajare:

1. Fă-ți temele despre viitorul angajator

Unele firme pot fi mai obscure, în funcție de dimensiunea lor, dar în orice caz poți găsi informații utile, căutând pe internet. Spre exemplu, de pe un site oficial poți afla care este filosofia declarată public a firmei, care e imaginea pe care încearcă să și-o formeze în piață și care este tonul de limbaj folosit către clienți sau consumatori. Altfel, mai poți afla care este situația din punct de vedere fiscal a firmei și care e numărul de angajați, cum datele firmelor și datoriile la stat pot fi găsite. Aceste detalii pot fi de folos ca să înțelegi situația macroeconomică a firmei și dimensiunea reală. În acest fel, vei putea să te poziționezi diferit la un interviu sau chiar ai putea să te retragi din interviu, dacă descoperi probleme de ordin fiscal, cu datorii semnificative la stat. Ca să înțelegi cât de importantă este pregătirea, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie pentru Barclays LifeSkills, 51% dintre angajatori consideră că cea mai mare problemă a unui candidat pentru un job este să se prezinte neinformat și nepregătit la interviu.

2. Ce înseamnă pentru angajator salariul pe care tu ți-l dorești

Și tot în aceeași arie mai există și situația financiară. Salariul pe care tu ți-l dorești nu este același lucru cu ceea ce un angajator va trebuie să plătească. Nu spunem că trebuie să te gândești la binele angajatorului, ci la nivelul tău de pregătire și cât crezi că ți s-ar cuveni. Însă trebuie să fii pregătit în cazul în care angajatorul va dori să discute cu tine despre salariul brut pe care e dispus să-l ofere, adică suma totală pe care o va plăti atât către tine, cât și sub forma impozitelor către stat. Poate fi un truc pentru cei care nu știu să se raporteze la cele două forme de salarizare, adică net, ceea ce primești în mână, și brut, cu impozite. Un calculator de venituri  te-ar putea ajuta să te pregătești din acest punct de vedere și să îți calculezi singur variantele de salarizare în cazul în care un angajator va deschide negocierea salarială cu forma brută, așa cum deseori poți întâlni la firmele din Europa.

3. Cum să te vinzi în fața angajatorului

Este aproape imposibil ca un candidat să cunoască din prima toate lucrurile pe care un angajator le cere. De obicei, firmele tind să pună multe filtre atunci când angajează, sperând că astfel vor găsi mai ușor un specialist. Sub nicio formă nu trebuie să minți, spunând că știi să le faci pe toate. Însă nici nu trebuie să vii ca un necunoscător acolo. Arată disponibilitatea de a învăța orice și demonstrează că ești genul de persoană care prinde din mers noutățile. Firmele caută oameni care se adaptează și încearcă să evolueze, pentru că nimeni nu s-a născut învățat.

4. Ce presupune jobul pentru care aplici

Descrierea jobului pe hârtie poate suna într-un fel, însă, în realitate, odată ce ți-ai început treaba, poți avea surpriza ca lucrurile să nu fie întocmai aceleași. De aceea este bine să citești mult înainte despre postul pentru care urmează să dai interviu, să discuți poate și cu prieteni sau cunoștințe care au ocupat un post similar sau cunosc pe cineva. Adună informații care te pot pregăti pentru partea practică, nu pentru cea teoretică.

5. Când e cazul să omiți anumite răspunsuri

Angajatorul va dori să știe cum a fost ultimul tău loc de muncă, ce nu ți-a plăcut, de ce ai plecat și care erau așteptările tale acolo. Aceasta este o zonă sensibilă, în care atunci când oferi o sinceritate deplină, se poate întoarce împotriva ta. Dacă fostul șef nu ți-a plăcut, nu e timpul acum să îl bârfești. Poți să îți exprimi nemulțumiri generale, fără să numești persoane în mod particular. Mai ales acum, că nu știi pe nimeni în actuala firmă în care încerci să te angajezi.

6. Cum să te îmbraci

Vestimentația este foarte importantă într-un interviu. Și asta pentru că un angajator, în clipa în care te va vedea, va încerca să te vizualizeze imediat în mediul de lucru. Dacă firma are o politică a hainelor casual, așa cum de multe ori regăsim în domeniul IT, mai ales în joburile de programare, adaptează-te. Dacă vorbim despre un mediu corporate, atunci blugii și tricourile nu au ce căuta.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright bbernard 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să te prezinți la un interviu de angajare