Explicațiile lui Alexandru Rafila la anunțurile contradictorii ale OMS privind asimptomaticii Covid-19
Organizația Mondială a Sănătății ar avea nevoie de „mici corecturi” în strategia de comunicare, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, după anunțurile contradictorii cu privire la rata de transmitere a COVID-19 de către pacienții asimptomatici.
- OMS a rectificat o declarație potrivit căreia asimptomaticii transmit doar în cazuri foarte rare virusul.
- Alexandru Rafila subliniază că e vorba de o problemă în strategia de comunicare.
Inițial, un reprezentant OMS a anunțat că virusul se transmite doar în cazuri „foarte rare”, ca în mai puțin de 24 de ore să spună că a fost o neînțelegere și că, de fapt, rata pacienților fără simptome capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.
„Știți care e problema? Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă, la care făceați dumneavoastră referire, care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de urgență – cel care a făcut referința la Suedia - și de directorul general. Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii personale, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim sigură că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.
Rafila a subliniat că oamenii de știință încă descoperă lucruri importante despre noul coronavirus și că ”opiniile de acum trei luni sunt cu totul diferite față de cele din acest moment”.
„Mai mult, Organizația – ce orice entitate de acest gen – face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente. S-a făcut referire la ele, s-a luat o decizie, chiar s-a luat o decizie – vezi chestiunea cu hidroxiclorochina. Mai mult, această opinia a OMS a fost înainte îmbrățișată de Franța și de Italia, care au scos hidroxiclorochina din programul de tratament al pacienților. Ulterior s-a dovedit că studiul care a stat la baza acestei decizii scârțâia din toate încheieturile”, a mai spus Alexandru Rafila.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰