Brunch în satul Buzad din Timiș pentru turiștii de la oraș
O noapte întreagă şi încă o dimineaţă au muncit sătenii dintr-un sat din Timiş pentru a-şi întâmpina oaspeţii cum se cuvine. Regiunea bănăţeană unde nu există semnal la telefon a devenit popas de brunch pentru tinerii de la oraş.
O noapte întreagă şi încă o dimineaţă au muncit sătenii dintr-un sat din Timiş pentru a-şi întâmpina oaspeţii cum se cuvine. Regiunea bănăţeană unde nu există semnal la telefon a devenit popas de brunch pentru tinerii de la oraş, dornici să descopere reţetele tradiţionale. Ospăţul este un pretext pentru a aduce turişti într-o zonă a cărei frumuseţe încă aşteaptă să fie descoperită.
După o noapte în care au stat deasupra oalelor cu mâncare până la ore târzii, munca a reînceput în zori pentru sătenii din Buzad. Până în prânz trebuie să aibă gata toate gustările pentru oaspeţii de la oraş.
Satul izolat din Banat nu are nici măcar semnal la telefon. Însă zona este prea frumoasă pentru a nu fi promovată. Aşa s-au gândit mai multe ONG-uri, care încearcă să momească turiştii în zonă propunându-le un brunch cu ce ştiu localnicii mai bine să gătească.
Cea mai mare parte a mâncării este asigurată de familia Bocereanu. În curtea economistului retras în satul natal, fiecare are o sarcină trasată.
Brânzeturile şi mezelurile sunt deja pregătite. Urmează preparatele care au nevoie să ajungă şi la cuptor.
Pe final se lasă coptul pâinii, pentru a fi caldă atunci când oaspeţii ajung la masă.
În casa vecină, o rudă se ocupă de desert. Aluatul de cornuleţe se unge bine cu untură, apoi se frăgezeşte cu făcăleţul.
Până să fie gata prăjiturile, turiştii încep deja să apară în parcul din localitate. Ce să aleagă de pe mesele pline este dilema zilei.
Astfel de brunchuri sunt organizate în mai multe comunităţi tradiţionale din Transilvania. Turiştii plătesc 100 de lei pentru participare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰