Carnea în untură, la modă în restaurante
Carnea la garniţă nu-i ajută doar pe gospodari să treacă iarna, ci şi pe clienţii restaurantelor să-şi facă pofta cu o masă ca pe vremea bunicii. Fie vară sau iarnă, românii caută tot mai des în meniu vestita carne frăgezită în untură, cu mămăligă şi usturoi.
Carnea la garniţă nu-i ajută doar pe gospodari să treacă iarna, ci şi pe clienţii restaurantelor să-şi facă pofta cu o masă ca pe vremea bunicii. Fie vară sau iarnă, românii caută tot mai des în meniu vestita carne frăgezită în untură, cu mămăligă şi usturoi. Aşa a ajuns o metodă de consevare a cărnii, ingenioasă şi foarte folosită în trecut, să nu lipsească din arsenalul unui bucătar care se respectă.
Aroma specială de afumătură şi gustul fraged al cărnii de porc în untură îţi fac poftă indiferent de anotimp. Preparatele cer timp. Carnea este ţinută cel puţin două zile într-un loc răcoros cu sare, boia, piper şi usturoi.
După alte câteva zile, când untura se întrepătrunde cu gustul cărnii, preparatul e numai bun de potolit foamea şi nostalgia. Bucătarul o încălzeşte câteva minute în tigaie cu o crenguţă de rozmarin şi puţin cimbrişor.
Cu mămăliguţă şi o salată de murături, te lingi pe degete.
Studiile au arătat că untura este mai sănătoasă decât uleiul deoarece conţine vitamina D care ajută la întărirea sistemului imunitar și previne răcelile și gripa, dar are şi acid oleic, care previne depresia.
Reţeta e veche, din vremea când oamenii nu aveau frigidere sau congelatoare. Era un mod de a păstra carnea de porc cât mai mult timp după Crăciun. Pe lângă bucăţi de muşchi, se puneau în untură coaste şi cârnăciori. Perparatele rezistă astfel mai mult de un an.
Bunicii nu aruncau untura. Era folosită la alte prăjeli şi la deserturi. Cu untură, gogoşile ies mai pufoase, iar cornuleţele mai fragede.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰