Cât alcool ai în aerul expirat după ce ai mâncat o salată cu oţet
Șoferii prinși băuți la volan invocă o serie de scuze pentru a dovedi că ei nu au consumat alcool și le folosesc pentru a scăpa de amendă sau de suspendarea permisului. Ei se bazează pe anumite ”mituri” și sunt chiar convinși că aceste mici trucuri îi vor convinge şi pe polițiștii de la rutieră.
Polițiștii de la rutieră se confruntă zilnic cu o mulțime de șoferi care se urcă la volan, după ce au consumat un păhărel de "ceva", suficient, cred ei, cât să nu le scoată la iveală o alcoolemie peste limitele admise de lege, în cazul unui control oficial al Poliției.
Ce se întâmplă dacă sufli în etilotest după ce ai consumat oţet
Este posibil ca oțetul dintr-o salată să indice existenta unei cantități de alcool în aerul alveolar expirat? Bineînțeles că nu. Gradele din oțet, sunt acetice, nu alcoolice. Dacă cineva consumă prea mult oțet, cel mai probabil, se va alege cu un ulcer, nicidecum cu o stare de ebrietate. Explicația este simplă: oțetul nu este un alcool, ci un acid provenit din fermentația alcoolului.
Oțetul nu are alcool în conținutul său. Acidul acetic este ingredientul principal pe care bacteriile îl produc prin fermentarea etanolului sau a alcoolului. Potrivit publicaţiei străine The Beer Exchange, în timp ce oțetul este dezvoltat, alcoolul utilizat în proces trece la acidul acetic, fără a mai rămâne urme de alcool în substanță.
- La volan, aproape în comă alcoolică. O șoferiță din Dolj i-a şocat pe poliţiştii de la rutieră, în timpul...
- Poliţiştii de la rutieră, razii de amploare în toată ţara. Zeci de mii de şoferi au fost traşi pe...
- Băut bine, un bărbat de 37 de ani s-a urcat la volan și a făcut praf cinci maşini parcate pe o stradă din...
- Şofer beat din Suceava, salvat de poliţişti după ce s-a răsturnat cu tractorul în şanţ. Piciorul bărbatului...
Cum se face oţetul
Conținutul de acid acetic al oțetului poate varia până la aproximativ 20 la sută, o opțiune standard de piață având până la 10 la sută. Oțetul are o serie de arome și poate consta din ingrediente variate, inclusiv “ minerale specifice, taninuri și acid citric. ” Fiecare producător va adăuga propriile elemente unice pentru a face diferite tipuri de oțet distincte mărcii lor.
Nu tot oțetul se bazează pe etanol. Bazele pot fi surse variate, inclusiv sucuri, fructe, bere sau vin și mai departe. Oțetul de cidru de mere, în special, se bazează cu alcool din cereale, la fel ca oțetul alb. Oțetul balsamic folosește struguri, în timp ce oțetul de orez se face cu orez fermentat. Astfel că, sticlele de oțet sunt nealcoolice și este puțin probabil să testeze pozitiv pentru alcool.
Ajută oţetul de mere la mahmureală
Unii oameni cred că oțetul de mere este un bun leac pentru mahmureală. Acest lucru nu a fost dovedit. De fapt, specialiştii susţin că acidul acetic este la fel de iritant ca alcoolul, în special pentru cei cu stomac sensibil, mai mult decât dacă ai îndura doar mahmureala.
Există mulţi şoferi care se bazează pe anumite trucuri pentru a păcăli etilotestul, dar să vedem ce părere au şi autorităţile despre asemenea situaţii.
De ce nu poţi să păcăleşti etilotestul
De cele mai multe ori, autorităţile se amuză când vine vorba de păcălit etilotestul, fiind convinse că acest lucru este aproape imposibil. În special pentru că etilotestul transformă, practic, etanolul din respiraţia unei persoane în acid acetic şi apă, iar în urma acestei reacţii chimice primim informaţii relevante despre gradul de alcoolemie din sânge.
Totuşi, originali din fire, românii au promovate numeroase legende despre cum ar putea fi păcălit etilotestul, iar noi vedem mai jos câteva dintre ele.
Ce metode de a păcăli etilotestul ar exista
Câteva dintre cele mai uzuale legende vizavi de păcălirea etilotestului sunt cele care prevăd utilizarea, în prealabil, de produse precum gumă de mestecat, usturoi, apă de gura sau oţet. Autorităţile dau asigurări că aceste produse nu fac diferenţa, pentru că nu au cum să scadă, efectiv, nivelul de alcool din sânge.
Două legende parţial adevărate despre păcălirea etilotestului sunt cele care presupun că aparatul poate fi păcălit dacă expirăm sau inspirăm puternic înainte de a sufla în etilotest ori că persoanele masive au capacitatea de a rezista mai bine la alcool. În legătură cu prima variantă trebuie luat în seamă faptul că suflarea în etilotest se face de faţă cu echipajul de Poliţie, care se asigură că şoferul suflă corespunzător în etilotest, în timp ce persoanelor masive li se recomandă să nu se bazeze pe ideea că dacă sunt masive rezistă mai bine la alcool, pentru că etilotestele moderne sunt din ce în ce mai eficiente.
De asemenea, autorităţile dau asigurări că nici consumul excesiv de apă şi nici regurgitarea mâncărurilor nu oferă posibilitatea de a păcăli etilotestul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰