Antena Meniu Search
x

Fertilizare în vitro cu bani de la bancă. Tot mai multe familii ajung să se îngroape în datorii

. Ca să poată deveni părinţi, mulţi apelează la fertilizarea in vitro. O procedură scumpă şi susţinută prea puţin de autorităţi.

Vezi și

Natalitatea se prăbuşeşte de la an la an, în România, iar statul nu îi încurajează aproape deloc pe cei care ar face orice pentru un copil. Ca să poată deveni părinţi, mulţi apelează la fertilizarea in vitro. O procedură scumpă şi susţinută prea puţin de autorităţi, aşa că multe familii ajung să se îngroape în datorii la banci.

Andreas are şapte luni şi a venit pe lume prin procedura de fertilizare in vitro. 

Povestea lui Andreas a început, însă, în urmă cu zece ani. Şi a fost plină de greutăţi. Mama lui, Mariana, a trecut prin opt proceduri de fertilizare in vitro. În total, au costat cât o garsonieră. 

Mariana Stan: "Am mai făcut un credit. L-am refinanţat pe cel al tatălui, pe care îl făcuse în franci. Am mai făcut încă unul, pe lângă cel refinanţat, pentru că suma era pe la 4.000 de euro. Şi am făcut şi n-a ieşit. Şi atunci am picat amândoi, am clacat."

Abia a noua încercare a fost cu noroc. Realizată nu în România, ci în Grecia. 

Într-o situaţie asemănătoare se regăsesc poate sute de cupluri din România. Multe nu-şi permit nici să se împrumute pentru o astfel de procedură, care costă câteva mii de euro, în funcţie de caz.

La noi, statul decontează doar puţin peste şase mii de lei din preţ şi doar pentru o singură încercare. Vecinii bulgari decontează integral trei încercări, iar Ungaria cinci.

Dar nu doar de această procedură sunt legate problemele de natalitate scăzută pe care le are ţara noastră. În epoca vitezei, românii se gândesc mai mult la carieră şi mai puţin la familie.

Specialiştii spun că, în ultimii zece ani, vârsta la care româncele nasc primul copil a crescut cu patru ani. 

În România anului 2018, femeile se gândesc să-şi întemeieze o familie abia când ajung la vârsta de 27 de ani. De asemenea, specialiştii atrag atenţia că fumatul, dar şi stresul cresc considerabil şansele de infertilitate atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. 

Iar previziunile statisticienilor sunt sumbre. Din 19 milioane, câţi suntem în prezent, se estimează că am rămâne aprope 16 milioane, până în anul 2050. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Fertilizare în vitro cu bani de la bancă. Tot mai multe familii ajung să se îngroape în datorii