Antena Meniu Search
x

Sute de mii de amenzi date pe timpul stării de urgență pot fi anulate, a decis CCR

Au amendat amenzile! Lovitură de teatru dată de Curtea Constituţională. Amenzile primite pentru încălcarea ordonanţelor militare sunt neconstituţionale. CCR a admis sesizarea făcută de Avocatul Poporului, astfel că acum cele 300 de mii de amenzi nu mai au temei legal. Iar banii încasaţi până acum trebuie restituiţi, spun avocaţii! Poliţiştii pot da în continuare amenzi.

de Redactia Observator

la 06.05.2020, 22:40

Vezi și
  • CCR a stabilit că majorarea amenzilor pe timpul stării de urgență este neconstituțională
  • Amenzile, însă, pot fi date în continuare pentru cei care încalcă ordonanțele militare

Avocatul Poporului i-a convins pe judecătorii Curţii Constituţionale că ordonanţa 34, care a mărit amenzile pentru încălcarea regulilor impuse de starea de urgenţă, este neconstituţională.

Renate Weber, avocatul Poporului - Nicăieri nu sunt definite contravenţiile ca atare. Doar se spune că trebuie să ne conformăm. Dar să ne conformăm cui? Ordonanţele alea militare nu sunt lege ca să impună contravenţii.

Amenzile minime au crescut de 20 de ori: de la 100 la 2.000 de lei pentru persoanele fizice.

Renate Weber, avocatul Poporului - Ne-a făcut cumva să fim pe locul intâi în Europa. Nicio altă ţară, membră a Uniunii Europene, nu are sancţiuni atât de mari pentru astfel de contravenţii.

Amezi de peste 130.000.000 de euro, pe timpul stării de urgență

În cele 7 săptămâni de stare de urgenţă peste 300.000 de persoane au fost sancţionate pentru că nu ar fi respectat restricţiile de circulaţie. Suma totală depăşeşte 130 de milioane de euro. Fiecare persoană oprită de poliţişti şi amendaţi trebuie însă să ajungă în instanţă. Trebuie să facă o contestaţie, pentru că doar judecător le poate anula amenda si îi poate scăpa de plată în baza acestei decizii a CCR.

Orice proces intentat pentru recuperarea banilor sau anularea amenzilor este ca şi câştigat, spun avocaţii, iar Executivul ar trebui să restituie de bună voie banii.

Gheorghe Piperea, avocat - Dacă nu o face guvernul va trebui sa facă faţă unui numar de peste 300 de mii de procese, plângeri contraventionale, care vor copleși instantele dar care, în plus, vor dubla sumele de restituit pentru ca un proces înseamnă și niște costuri cu niște avocați.

Printre români părerile sunt împărţite

"Sincer, măsurile astea ar trebui lăsate pentru că altfel, de ce a mai fost stare de urgenţă?", a fost de părere un cetățean.

Pana la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, rămâne în vigoare Ordonanţa 34. Termenul de publicare este de 30 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Sute de mii de amenzi date pe timpul stării de urgență pot fi anulate, a decis CCR