Antena Meniu Search
x

Video De ce sunt calde caloriferele de patru zile, în București. Mărturiile muncitorilor care își riscă viața reparând conductele vechi de zeci de ani

Episodul de ger le-a adus bucureştenilor o surpriză plăcută: în case a fost cald. Şi nu pentru că lucrările de modernizare s-ar fi terminat peste noapte, ci pentru că s-a apelat la o soluţie de urgenţă.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 14.02.2021, 20:54

Vezi și
  • Autorităţile au decis să nu mai oprească alimentarea decât în cazul unor avarii care pun în pericol întregul sistem

De patru zile, sistemul de termoficare din Bucureşti funcţionează aparent bine. Cel puţin pe hârtie. În loc de zeci de pagini cu adrese de avarii, apar doar câteva blocuri unde apa caldă e sub parametri. Adică e chiar rece. Şi totuşi reţeaua nu a întinerit miraculos peste noapte.

Motivul pentru care în ultima perioadă alimentarea cu apă caldă nu a mai fost întreruptă complet este că şefii Termoenergetica au decis ca muncitorii să nu mai intervină în cazul avariilor care nu sunt majore şi nu pun în pericol tronsoane întregi de reţea. Asta nu înseamnă, însă, că avarii mai mici nu apar în continuare, care pot să scadă presiunea din reţea.

Citește și:

Aproape 4000 de kilometri de conducte împânzesc Capitala. Cele mai multe dintre ele şi-au depăşit durata de viaţă şi sunt adevărate bombe cu ceas. 

Mărturiile celor care își riscă viața pentru a aduce apă caldă și căldură în locuințe

Reporter: De cât de mult curaj e nevoie?

Rădoi Mihai, şeful echipei de sudori CMTEB: Destul de mult. Şi un pic de inconştienţă. Că trebuie să mai ai şi d-aia. Şi când intri... mai îţi faci cruce ca să ai şanse să ieşi.  

Cei care îşi riscă zilnic viaţa printre conducte ştiu cel mai bine cât de gravă e problema. Printre ei, şi domnul Mihai. Este sudor la Termoenergetica de 30 de ani. Vine, ca toţi colegii lui, cu inima strânsă la muncă. Ştie ce îl aşteaptă atunci când coboară în subteran. 

Rădoi Mihai, şeful echipei de sudori CMTEB: În primul rând că e sufocant, e aburul ăla care nu se vede şi e sufocant. Simţi că te sufoci. Cel mai mare pericol e să te bagi şi să te opăreşti. Poţi să aluneci de pe ţeavă.

Rădoi Mihai, şeful echipei de sudori CMTEB: Se întâmplă când sunt exploziile astea intră o parte din băieţi, instalatori, care trebuie să închidă. Fiind foarte abur şi cald se întâmplă să mai alunece totul. S-a întâmplat să cadă un coleg. Când a scos cizmele se lua pielea. Era un pic de groază. A rămas fără piele pe picioare. Am pierdut un electrician. Se pare că a alunecat şi a căzut în apă. Şi n-a mai trăit. 

Sunt riscuri imense pe care muncitorii şi le asumă pentru a aduce căldura în casele oamenilor. Doar că uneori munca e în zadar. 

Ionuţ Dinu, instalator şef CMTEB: Am reparat o avarie şi când am dat drumul au apărut încă trei. Este foarte frustrant. 

Cel mai grav accident din subteran a avut loc în 2018. Atunci, doi muncitori ai regiei au murit după ce o ţeavă cu apă de 90 de grade Celsius s-a spart lângă ei. Câteva zile mai târziu, administratorul special al reţelei a demisionat. Doar că, spun muncitorii, prea puţine s-au schimbat de atunci iar riscurile au rămas aceleaşi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » De ce sunt calde caloriferele de patru zile, în București. Mărturiile muncitorilor care își riscă viața reparând conductele vechi de zeci de ani