Video Frânturi de istorie în gospodăria unui reşiţean. Colecţionarul are peste 2500 de obiecte vechi chiar şi de 200 de ani
Zeci de ani de istorie, asta a adunat în gospodăria sa un reşiţean. Mii de obiecte vechi, primite, donate, cumpărate sau salvate creează într-o casă din cel mai vechi cartier al Reşiţei un adevărat muzeu al amintirilor. Aici îşi găsesc locul de la maşini de călcat vechi de 100 de ani, până la cărţi, fotografii, haine populare şi celebrele sticle de suc din anii 80-90.
Pe Strada Bistrei nr. 59 din cartierul reșițean Câlnic, Costel Robu adună frânturi de istorie. Aşa îi place să spună atunci când îşi priveşte colecţia de peste 2500 de obiecte, dintre care unele au peste 200 de ani.
Costel Robu: Primele tipuri au fost astea apărute pe la 1800 şi de 5 kg şi de 10 kg. Vă daţi seama cum călcau femeile pe vremuri? E un fier de călcat, se încălzea piatra în foc, fiind alamă avea şi greutatea lui şi călcai rufele, cămăşile.
Alături de fiarele de călcat, în colecţia reşiţeanului stau ulcioare pentru apă, seifuri bisericeşti şi clopote tiroleze. Are de asemenea, cântare vechi, truse medicale de pe vremuri şi chiar un stup.
Costel Robu: Primul patefon românesc.
Reporter: De unde îl aveţi?
Costel Robu: De la container.
De altfel, Costel Robu spune că o parte dintre lucrurile pe care a reuşit să le strângă au fost aruncate de cei care nu le-au înţeles valoarea. Pe restul le-a cumpărat de la anticariate sau le-a primit.
Costel Robu: Am vorbit cu un arheolog, eu am crezut initial că e coif, dar nu e coif, se presupune că e vas, vas roman. Când au scăzut apele Dunării au găsit în mal şi mi-au adus mie la muzeu.
Singura problemă este spaţiul limitat
Costel Robu: Efectiv nu mai am unde să le expun. Am primit donații, v-am zis, multe mi-am cumpărat și asta ar fi că un strict necesar pt expunerea totală. Mi-ar trebui o hală și nu am unde să le expun, am costume naționale, brâuri, haine vechi
Colecţia poate fi vizitată gratuit în fiecare zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰