Antena Meniu Search
x

Grădină de legume direct în balcon, o idee inedită în lipsa unei grădini

Lipsa spatiului nu mai este o problemă pentru cei care vor să aibă propria gradină cu legume şi flori. Pandemia ne-a învătat că până si balconul se poate transforma usor în grădină.

de Redactia Observator

la 31.08.2020, 17:26

Vezi și
  • Aşadar, până și balconul, sau chiar pervazul din bucătărie pot fi suficiente pentru a avea propria mini-gradină.
  • Cât despre avantaje, lista pare să nu se mai termine.

Dacă sunt alese cu grijă si plantate corect, un metru pătrat poate fi suficient pentru a produce legumele necesare unei familii cu doi copii. Variantele ideale care să ofere în spatiu restrâns productivitate maximă au ajuns acum studiu de doctorat pentru o tânără din Iasi.

Roxana Hangan Istrate, inginer horticol: Lotizările sunt din ce în ce mai mici. Fiecare doreşte profit și aşa mai departe. Pentru o familie mică, doi adulți, doi copii, ar fi un rezultat foarte bun de legume, din un metru patrat, spre exemplu.

Deși pare greu de crezut, combinate cu atenție, legumele, plantele aromatice și florile pot să fie suficiente pentru o familie chiar și pe o suprafață extrem de mică. Roxana, o tânără de 29 de ani, doctorand la Universitatea Agronomică din Iași, și-a propus să găsească varianta ideală de

Roxana Hangan Istrate, inginer horticol: Ideea de bază a pornit de la cererile foarte mari de grădini de legume. Foarte mulţi au un spaţiu foarte mic de amenajat. Se poate adopta stilul de culturi succesive. Chiar în acest moment, am desființat anumite culturi cum e ceapa și în locul acesteia voi pune salată. Pentru a avea mai multe plante, am mers pe varianta de asociere a lor. 

În mini grădina personală putem pune absolut orice poftim, însă trebuie să ţinem cont de anumite lucruri. Spre exemplu, roșiile merg foarte bine cu morcovii, dar și cu busuiocul care le dă o aromă mai puternică şi de asemenea, ne scapă de grija dăunătorilor.

În plus, fiind și peisagist la bază, combinațiile studiate de Roxana oferă și o plăcere vizuală. Primul test l-a făcut chiar la ea in balcon.

Roxana Hangan Istrate, inginer horticol: Mi-am pus și eu în balcon. Am vrut umbră şi am zis că: "Mai, ce plantă creşte cel mai repede? Fasolea. Hai să pun". Și am oferit umbră în balcon de exemplu.

Aşadar, până și balconul, sau chiar pervazul din bucătărie pot fi suficiente pentru a avea propria mini-gradină. Cât despre avantaje, lista pare să nu se mai termine.

Prof. Vasile Stoleru, Facultatea de Horticultura, USAMV Iași: Vedem tot mai mult, inclusiv acest virus a creat deja câteva lucruri, iar stând acasă și mai mult, probabil că pare ca şi o metoda de relaxare, în acelaşi timp şi de petrecere a timpului liber și, în acelaşi timp, să fie şi util. Unele dintre ele sunt surse biologice de captare a unor poluanți și, în același timp, dacă sunt înalte, de ce nu și a zgomotului din zona respectivă.t

În plus, pentru cei care au copii este și un bun exercițiu de botanică. Costurile pentru amenajarea unei mini gradini pe terasă sau balcon variază între 100 și 1000 de lei în funcție de legumele alese, suprafața cultivată și materiale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Grădină de legume direct în balcon, o idee inedită în lipsa unei grădini