Video Grădina Senzorială, un proiect menit să-i ajute pe copiii cu nevoi speciale din Constanţa
Copiii cu nevoi speciale din Constanţa ajung mai aproape de natură cu ajutorul Grădinii Senzoriale. Proiectul a devenit un vis împlinit pentru iniţiatori şi va purta numele fondatorului trupei Cargo, Adi Bărar, artist care a pierdut de curând lupta cu coronavirusul.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Grădina Senzorială îi ajută pe cei 152 de elevi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă.
Într-o şcoală din Constanţa unde copiii cu nevoi speciale se pot plimba pe o alee terapeutică, cu pietriş, piatră de râu, nisip, scoarţă de copac sau buşteni de lemn, simţurile capătă o nouă însemnătate.
Veronica Neguțu, coordonator proiect: Noi aducem natura, prin grădina senzorială, la copii. Explorăm şi îi creăm experienţe senzoriale.
Roxana Giubernea, director Centru Şcolar: Acesta a fost visul nostru, să realizăm acest lucru şi în exterior, copiii să se contopească cu natura. Îi ajută pentru că ei au nevoie de stimularea simţurilor alterate şi, după cum puteţi observa, avem aleea terapeutică, avem aleea cu plante aromatice şi simţurile care sunt alterate sunt dezvoltate şi reamintite prin participarea cu picioarele goale, desculţi, să simtă anumite texturi.
Proiectul, gândit încă din anul 2020, i-a bucurat şi pe membrii trupei Cargo, părtaşi la împlinirea acestui vis. Fericirea a fost cu atât mai mare, cu cât grădina va purta numele fondatorului trupei, Adi Bărar.
Proiectul din Constanţa, organizat eleviii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă
Adrian Igrișan Baciu, membru Cargo: Sunt importante toate aspectele acestei campanii şi ne simţim onoraţi că am fost invitaţi. Iar când am auzit ca acest parc va purta numele colegului nostru cu atât mai mult ne-am urcat în maşină şi am venit.
În grădina senzorială, pe lângă aleea terapeutică s-au mai creat și alte spații pentru copiii cu dizabilități, inclusiv o zonă de consiliere.
Elena Stambuli, psiholog: Acești copii au posibilitatea de a interacţiona cu elemente din natura, de a simți diferite texturi pe talpa piciorului, dacă umblă desculţi, de a se adapta la situații noi și de a dezvolta comportamente pozitive. De pildă se poate feri atunci când vede o piatră venind spre el, o piatră care-i poate cauza durere sau o poate folosi ca material dur pentru a construi ceva.
Proiectul a fost făcut pentru cei 152 de elevi ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Constanţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰