Video

Iarna blândă scade prețul verdețurilor. Spanac, ceapă verde, salată și ridichi din belșug pe tarabele din piețe

De Diana Speretoiu.
Publicat: 16.01.2021, 18:18.
Actualizat: 16.01.2021, 18:19

Iarna blândă înseamnă economii în buzunarele agricultorilor, iar asta se va simţi în preţurile mai mici ale legumelor timpurii. Serele nu au mai fost încălzite ca în alţi ani, iar temperaturile destul de ridicate pentru miezul iernii au favorizat creşterea verdeţurilor din solar. Aşa că, în curând, ne vom putea bucura de trufandale româneşti.

Laurențiu Mălăescu, agricultor din Gorj: ”Solarul acesta e plantat cu ceapă verde. Am plantat la jumătatea lunii noiembrie, aproximativ 800 de kilograme de ceapă”.

Cea mai călduroasă iarnă din ultimii ani a făcut ca activitatea să fie neîntreruptă în solarii. Salata verde, ceapa, ridichile, usturoiul sau spanacul vor fi din belşug pe tarabele din pieţe şi asta pentru că vremea le-a permis să se dezvolte mai rapid decât de obicei.

Laurențiu Mălăescu, agricultor din Gorj: ”Salata o să iasă mai devreme pentru că au fost temperaturi mai ridicate şi ne-a ajutat mult în perioada asta. Salata asta în jur de 40 de zile de când e plantată”.

Iarna blândă aduce economii şi preţuri mai mici

Laurenţiu are solariile pline cu verdeţuri. Nu a mai încălzit serele ca în alte ierni aşa că a făcut economii importante. Iar asta se va vedea în preţul legumelor.

O salată verde ar putea ajunge pe tarabe cu cel mult doi lei, iar o legătură de ceapă verde va costa un leu jumătate.

Laurențiu Mălăescu, agricultor din Gorj: ”A fost o temperatură foarte prielnică pentru verdeţurile noastre. Ne-a ajutat. Au crescut mai repede. Nu a agrilul pus mai devreme, cum puneam până acum, din noiembrie. Iernile trecute au fost mai grele. Necesita mai mult timp să stăm prin ele, noaptea, să venim, să le încălzim”

Legumele timpurii, ajutate de vremea bună

La 20 de kilometri distanţă, în Peştişani, trufandalele vor fi gata de livrare în câteva zile.

Ionuţ Grofu, agricultor din Gorj: ”Aici pregătim sprijinul pentru noua cultură a răsadurilor. Este un sistem de încălzire tip pardosea. Sperăm să conservăm mai bine căldura”

Ionuţ Grofu, agricultor din Gorj: ”Sperăm noi ca, peste două, trei săptămâni, să fie bune de livrat spre piaţă. Sperăm să avem un preţ mai bun decât anul trecut”

Nu doar legumele timpurii au fost ajutate de vremea bună.

Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj: ”Culturile de toamnă au fost chiar favorizate de temperaturile ridicate pentru că au fost însămânţate mai târziu din cauza secetei din toamnă, din octombrie şi noiembrie”

Acum, la mijloc de ianuarie, agricultorii au început să protejeze recoltele mai ales că meteorologii anunţă zile geroase la sfârşitul acestei săptămâni.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.