Antena Meniu Search
x

Investițiile în sănătate și igienă, lecțiile învățate pe vremea pandemiei

Virusul pandemic ne-a prins nepregătiţi! Cu toate sistemele de apărare la pământ. N-aveam echipamente medicale, iar în statisticile despre igiena personală şi calitatea vieţii am fost mai mereu pe ultimele locuri. Însă, tot răul spre bine. 

de Redactia Observator

la 20.05.2020, 23:08

Vezi și
  • 70% dintre românii de la oraș au început să considere igiena mai importantă ca până acum.
  • Mulți români au început să-și facă planuri pentru îmbunătățirea dietei și a stilului de viață.

Am învăţat în cel mai dur mod posibil lecţii esenţiale despre noi şi obiceiurile noastre. 

Adrian Marinescu, medic infecționist: Rămânem cu destul de multe lecţii. Că, până la urmă, măsurile de prevenţie care sunt cam aceleaşi pentru orice infecţie, cum e şi cazul acestui coronavirus, sunt acele reguli de igienă pe care probabil le-am învăţat de mici sau ar fi trebuit.

Realitatea arăta altfel înaintea pandemiei. Ultimii la consumul de săpun şi de pastă de dinţi din toată Europa. Printre ultimii la speranța de viață din Uniunea Europeană. Ultimii la cheltuieli în sănătate. Primii la consumul de zahăr, cu un milion şi jumătate de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, românii erau, în statistici, victime sigure în faţa coronavirusului. 

Ne-au salvat distanţarea socială şi conştientizarea că obezitatea şi lipsa igienei ne fac vulnerabili. 

Adrian Marinescu, medic infecționist: Poate din asta învăţăm să ne spălăm mai mult, să avem mai multă grijă de sănătatea noastră, că orice infecţie, dacă găseşti o persoană care are anumite boli cardiovasculare, e obez, va avea o sănătate mai slabă şi va rezista mai puţin.

Măsurile drastice luate de autorităţi ne-au pus în faţa unei noi realităţi. Timpul pe care înainte îl deplângeau, acum, cei mai mulţi l-au folosit pentru a-şi reorganiza viaţa. 

Simona Cârniciu, nutriționist: Ne-am dat seama că prioritatea suntem noi şi timpul pentru noi. Cel mai important este că, în această perioadă, am învăţat şi din ce am vorbit cu diverse persoane, au început să îşi facă planuri de alimentaţie. În acest fel, reducem foarte mult consumerismul, mâncăm mai puţin, nu mai aruncăm atât de mult, lucruri care erau înainte foarte neglijate. Mulţi au început să ţină dietă, mulţi au început să ţină şi un stil de viaţă mai sănătos, cu mişcare acasă. 

Cristi Strava, personal trainer: Au realizat mai mult ce înseamnă mişcarea pentru că au stat efectiv. Oamenii încep să realizeze că nu e de joacă cu sănătatea, nu e de glumă. Şi mişcarea sau sportul organizat ne ajută, în primul rând, la îmbunătăţirea sănătăţii. 

Conştientizarea s-a văzut şi în cifre. 7 din 10 români din mediul urban consideră igiena personală mai importantă decât înainte, iar asta a dus la vânzări record ale produselor de îngrijire. 

Cristi Strava, personal trainer: Dar tot timpul trebuie să ne gândim că undeva lângă noi este virusul şi că ne aşteaptă. Este, practic, hoţul din tăcere. Şi numai de noi depinde ca el să nu pătrundă. Cum facem să nu pătrundă? Cea mai bună armă e măsura de prevenţie, adică exact ceea ce vorbeam. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Investițiile în sănătate și igienă, lecțiile învățate pe vremea pandemiei