Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Minerii din Valea Jiului și-au primit o parte din salarii, iar primii bani s-au dus deja pe facturi, datorii şi mâncare

Minerii din Valea Jiului au primit astăzi primii bani după protestul extrem de săptămâna trecută. Au mers direct la rude şi la magazine să-şi plătească datoriile. Apoi, s-au întors în mină să scoată cărbune.

de Redactia Observator

la 25.02.2021 , 22:30

”La 350 de metri sub pământ. Acolo e locul nostru de muncă”. Şi tot acolo, au stat blocaţi timp de şase zile, în mina Lupeni, ca să-şi ceară drepturile. La capătul unui protest extrem, au primit promisiunea că vor încasa veniturile restante. Astăzi au primit pe carduri o parte din bani. Mai au de luat bonurile de masă şi banii pentru transport pe încă zece luni.

Primii bani s-au dus deja pe facturi, datorii şi mâncare.

Mineri: ”Primii bani, vă spun eu, factura la gaz, la curent, la apă, la telefon, un CAR, o rată, acolo se duc banii. Şi s-au dus! În mare, s-au dus. Mai sunt câţiva pe care să îi ţinem până luăm următorii bani. Nu vă puteţi imagina momentul în care vine un copil, doi, trei şi te trag de mânecă: Tati, vreau şi eu ceva, să le spui: Nu pot. Cred că e cea mai mare durere din lumea asta”.

Vezi și

Salariul mediu e de 3.000 de lei net

Pe Sergiu, l-am cunoscut duminică. După o zi şi o noapte blocat în galerii, alături de colegi, nu a mai rezistat. A ieşit să-şi vadă copilul de doar două luni. Cu bebeluşul în braţe, a continuat protestul la suprafaţă. Acum, că a primit o parte din salariu poate să-l boteze pe cel mic sâmbătă.

Sergiu Bursuc, miner: ”Au intrat nişte bănuţi pe care îi aşteptam, bănuţii noştri pentru care am muncit. Nu a picat nimic din cer şi acum alergăm la bancă să plătim rata, la supermarket să umplem frigiderul, să luăm la copil ce trebuie”.

Pentru ortacii din Valea Jiului, salariul mediu de 3.000 de lei net e prea mic în comparaţie cu munca depusă sub pământ să scoată cărbune. Chiar şi-aşa, n-au cerut nimic în plus. Echipamentul îl cârpesc singuri, căştile ruginite le poartă zeci de ani.

Circa patru mii de mineri mai numără Complexul Energetic Hunedoara, companie aflată în insolvenţă. Ca să poată primi banii, Guvernul a alocat, săptămâna trecută, de urgenţă, 11 milioane de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Minerii din Valea Jiului și-au primit o parte din salarii, iar primii bani s-au dus deja pe facturi, datorii şi mâncare