Antena Meniu Search
x

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor reprezintă 85%

În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea precintă și o serie de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care cel de calculator, de condiții periculoase, precum și riscul la suprasolicitare neuropsihică.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 18.02.2021, 07:46

Raluca Turcan, ministrul Muncii
Raluca Turcan, ministrul Muncii - Facebook
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se face salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sitemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, spune Raluca Turcan, la un post de televiziune, citată de Mediafax.

Ministrul Muncii spune că în domeniul sporurilor este nevoie de „foarte multă precauție și înțelepciune”.

Raluca Turcan a dat și exemple de sporuri care ar trebui reevaluate anumite sporuri, printre care sporul de calculator, o subcategorie care „nu-și are rostul”, sporul de condiții periculoase, sporul de confidențialitate, precum sporul de risc la suprasolicitare neuropsihică, pe care îl încasează, de exemplu, magistrații.

Parlamentul nu poate revizui actele normative de rang secundar, iar reforma în domeniul sporurilor bugetarilor trebuie făcută la propunerea Ministerului Muncii, a declarat, marți, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Austeritate pentru oameni, abundență pe hârtie

Surprize în mai multe domenii în proiectul de buget pe 2021, pentru unii plăcute, pentru alţii nu prea. Ministerele care pierd bani încă mai speră că vom repara situaţia după noi negocieri. Altfel, cele mai multe dintre ministere au bani în plus, însă răman fără salarii majorate, sporuri şi alte indemnizaţii. Şi, ca de obicei, vom cheltui mai mult decât vom încasa.

Guvernul împarte banii între ministere bazându-se pe o creştere economică de 4,3%, variantă mai optimistă decât ce prevăzuse Comisia Europeană. Aşa că în 2021, PIB-ul României este estimat la puţin peste o mie o sută şaisprezece miliarde de lei.

Veniturile estimate de Executiv pentru anul 2021 ajung la aproximativ 365 miliarde de lei. Totuşi, cheltuielile se ridică la peste 444 miliarde de lei. Astfel, bugetul statului a fost construit în jurul unui deficit de 7,16%.

Bugetul "de criză" vine la pachet cu o serie lungă de plafonări de salarii şi tăieri de sporuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ministrul Muncii, Raluca Turcan: În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor reprezintă 85%