Video Multe semne de întrebare după dubla crimă de la Oneşti. Cinci posibile greşeli ale poliţiştilor
Multe semne de întrebare şi mai multe posibile greşeli, după tragedia de la Oneşti. Puteau fi salvate cele două victime? Se putea interveni mai rapid? Şefii Poliţiei Române recunosc că acţiunea nu a fost ce trebuie. Au trimis acolo o echipă care verifică, dacă poliţiştii şi-au făcut bine treaba.
"Nu stăteam aici dacă Poliţia de la IPJ Bacău şi ar fi făcut treaba ca la carte!!!!"
Doar că intervenţia a fost departe de manual. Greşelile s-au ţinut lanţ la intervenţie.
Chestor de poliţie Alexandru Scurtu: "Primul pas este izolarea şi controlul zonei în care se află incidentul. Lucruri care au fost făcute de colegii de la ordine publică de la Poliţia Oneşti".
Prima greşeală: Zona nu a fost izolată de la început
Pe aceste imagini se vede, însă, că zona nu a fost izolată de la început. Un locatar intră nestigherit în bloc, trece chiar prin spatele adjunctului şef al Poliţiei Oneşti, care încearcă să discute cu agresorul. Un jandarm chiar i-a deschis uşa femeii în drumul ei spre scară. Filmarea fost făcută la scurt timp după ce agresorul a sunat pentru prima dată la 112 şi a anunţat că are doi ostatici.
Chestor de poliţie Alexandru Scurtu: "Negocierea, care încearcă rezolvarea pe cale paşnică a unui incident".
A doua greşeală: negociere neprofesionistă
- Nu mă liniştesc deloc. Ascultă-mă ce spun eu! De nu-i vezi morţi aici... (bip). Bă! Bag cuţitul ăsta în ei! Ascultă-mă ce spun eu!
- Calmează-te!
- Băi, nu mă calmez deloc. Eu de 10 ani de zile mă tot calmez.
- Te rog să te abţii!
- Nu mă abţin deloc!
Specialiştii negociatori spun că abordarea şi limbajul poliţistului sunt nepotrivite. Într-o situaţie de criză, agresorului trebuie să i se dea impresia că deţine controlul. Şi nu trebuie contrazis.
Liviu Chesnoiu, fost psiholog criminalist: "Când n-ai cu cine să discuţi, Trebuie să tragi de timp, să-l duci puţin cu vorba, ca să te organizezi. Vezi că n-ai cu cine să vorbeşti, acţionezi. Nu stai 5 ore. Nu se poate aşa ceva".
Chestor de poliţie Alexandru Scurtu: "Dacă din anumite motive procesul de negociere eşuează, trebuie să fim pregătiţi pentru asalt".
A treia greşeală: Intervenţie întârziată
Liviu Chesnoiu, fost psiholog criminalist: "Ce facem? Acţionăm? Acţionăm! Stai 5 ore să negociezi cu unul care o ţine numai pe a lui, monologhează. Ce dialog e ăsta?"
Cristian Gheorghe şef DIC IGPR: "Întreba cineva de ce n-am intervenit mai devreme. Timpul pentru această pătrundere ar fi fost prea lung. Riscai niste chestii care ar fi putut să degenereze".
A patra greşeală: Subestimarea agresorului
Ofiţerii spun că l-au verificat pe bărbat, dar nu au găsit indicii că ar putea deveni violent. Cazierul lui spune altceva: are 4 condamnări, una dintre ele pentru violenţă.
A cincea greşeală: Lipsa unui trăgător de elită
Totul s-ar fi putut încheia rapid, cu ajutorul unui lunetist. În repetate rânduri, bărbatul a ieşit pe balcon şi ar fi putut fi împuşcat. Ofiţerii Poliţiei Române nu au luat, însă, în calcul varianta, pentru că, spune şeful mascaţilor, gloanţele pentru acea armă ar fi foarte puternice. Ar fi putut trece prin pereţii de beton şi pune în pericol alte persoane din bloc. Surse Observator au explicat faptul că, în asemenea situaţii, ar trebui folosite gloanţe speciale, pe care alte poliţii le au în dotare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰