Parlamentarii se ceartă pe legea privind carantina şi izolarea, bolnavii pleacă din spitale
Bolnavii ies din spitale, politicienii sunt blocaţi în parlament. Se ceartă pe legea privind carantina şi izolarea. Este plin de încălcări ale drepturilor şi libertăţilor, susţin cei din PSD, care au făcut mai multe modificări. Proiectul va ajunge la vot în Cameră în această seară, iar în Senat mâine.
- Ceartă între PNL și PSD, pe legea carantinării și a izolării
- Vidul legislativ le permite pacienților cu Covid-19 să plece din spitale
Update ora 21:37: Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind carantina şi izolarea cu 266 de voturi pentru, 11 împotrivă și 8 abțineri
Știre inițială:
De 7 zile, suspecţii şi bolnavii de Covid pleacă din carantină şi din spitale, unde nu mai pot fi ţinuţi decât cu acordul lor. Cu un număr tot mai mare de cazuri de coronavirus, scandalul politic e în floare. Klaus Iohannis pune presiune pe Parlament să adopte o lege a carantinei şi izolării.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui.
PSD a început deja modificarea radicală a proiectului trimis de Guvern în Parlament.
Dacă Guvernul voia carantinarea tuturor persoanelor sănătoase care vin în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, a persoanelor suspecte de a fi infectate sau persoanelor care au venit în orice fel de contact cu bolnavi, PSD restrânge categoriile. Astfel, doar cei care intră în contact direct cu infectaţi vor sta în carantină şi cei care vin din zone cu risc. Mai mult, social-democraţii vor ca decizia să fie luată de Direcţiile de Sănătate Publică şi să conţină durata carantinării.
Parlamentarii au păstrat măsura prin care cei care fug din izolare sau carantină să fie plasaţi, din nou, în carantină instituţionalizată. În plus, a fost păstrată şi sancţiunea ce îi obligă pe aceştia să plătească fiecare zi de izolare.
Izolarea, care se va putea aplica exclusiv bolnavilor, se va face fie la domiciliu, fie în spital. Parlamentul a plusat: tratamentul poate fi acordat doar cu consimţământul pacientului. Parlamentul vrea şi să dea concediu medical celor aflaţi în izolare sau carantină.
Iar dacă în starea de alertă medicii nu au putut fi detaşaţi fără acordul lor şi am avut spitale cum e unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Ploieşti unde au fost luni de zile fără doctori, acum aleşii au venit cu o soluţie:
În caz de risc epidemiologic, medicii ar putea fi detaşaţi timp de 30 de zile la orice spital din ţară fără acordul lor. Pentru o perioadă mai lungă de atât, doctorii trebuie să accepte mutarea. Pentru că decizia detaşării se face prin act administrativ, medicul detaşat poate contesta măsura.
Modificările vor fi votate chiar în această seară. Iar mâine legea urmează să ajungă la Senat. Cel mai devreme ar putea intra în vigoare la mijlocul săptămânii viitoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰