Antena Meniu Search
x

Video Patronul firmei care a făcut dezinsecția, în blocul evacuat la Timișoara, susține că substanța are aviz. ”Vor să lucrăm cu sirop de zmeură, dar nu se poate!”

Alertă în Timişoara! Un bloc întreg a fost evacuat de urgenţă, după o operaţiune de dezinsecţie. Zeci de familii cu bătrâni şi copii au fugit doar cu hainele de pe ei şi şi-au petrecut noaptea la rude sau în hoteluri. Oamenii s-au temut să nu se repete tragedia din 2019, când o mamă şi doi copii au murit intoxicaţi de substanţele pentru deratizare folosite în bloc.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 24.02.2021, 23:32

Vezi și
  • Oamenii s-au temut să nu se repete tragedia din 2019, când o femeie şi doi copii au murit intoxicaţi, după o deratizare.
  • Dezinsecția s-a făcut cu o oră înainte de primul apel la 112.

După ora 21, rând pe rând, în toate apartamentele din bloc a început să miroasă înţepător. Oamenii au deschis geamurile, dar izul toxic nu a dispărut. 

Îngroziţi că nu mai pot respira în case, locatarii au sunat la 112. În câteva minute blocul e împânzit de zeci de pompieri, paramedici şi poliţişti. 

Se tem să nu se repete tragedia din 2019 când o femeie şi doi copii au murit intoxicaţi, după o deratizare.

70 de locatari au fost evacuați

Locatari: ”Noi acum numai ce am coborât. Că au bătut la uşă la noi până am deschis. Pompierii”

Tată cu copil în brațe: ”S-a făcut deratizare nu putem să stăm în apartamente. Mai mult în baie se simte. S-au făcut măsurători, au ieşit peste limită şi ne-au evacuat”.

Locatar: ”Era un miros puternic, înţepător de insecticid, pesticid. Eu nu am curaj să mă întorc pentru că am doi copii mici”

70 de oameni sunt evacuaţi rapid. Speriaţi ies din casă doar cu hainele de pe ei, cu copiii de mână şi cu animalele de companie în braţe.

Mihai Grecu, medic şef UPU: ”Colegii au fost, au întrebat persoanele care au fost evacuate dacă au acuze sau au simptome care să fie de orice fel şi din fericire nu au existat astfel de situaţii”.

Dezinsecția s-a făcut cu o oră înainte de apelul la 112

Ancheta pompierilor specializaţi în intervenţia în accidentele chimice sau biologice i-a dus la cofetăria de la parterul blocului. Acolo, cu o oră înainte de apelul la 112, fusese făcută dezinsecţie.

Elena Megherea, purt de cuv ISU Timiş: ”S-au efectuat măsurători în spaţiul comercial unde a fost efectuată dezinsecția şi s-au identificat depăşiri ale valorilor normale pentru un insecticid, CY10”.

Vaporii au urcat pe gaura de aerisire a cofetăriei, au ajuns în sistemul de ventilaţie al blocului şi în casele oamenilor.

După aproape trei ore de aşteptare în faţa blocului, locatarii au plecat la rude sau au fost cazaţi în pensiuni şi hoteluri pe cheltuiala Primăriei. 

Mircea Băcală, subprefect: Rugămintea mea este să înţelegeţi. E un deranj, să vă luaţi câteva lucruri, vă vom spune la ce hotel va trebui să vă deplasaţi”

Ministrul Sănătăţii a trimis Corpul de Control al DSP Timiş să ancheteze cazul. Sunt verificate şi avizele firmei care a făcut dezinsecţia, dar şi actele cofetăriei.

Flavius Cioca, director DSP: Substanţa folosită este una relativ cunoscută, dar care bineînţeles TAIE are nişte precauţii în utilizare. Rămâne de văzut dacă s-au aplicat procedurile corecte vis a vis de dozaj şi diluţie”.

Firma de dezinsecție: ”Vor să lucrăm cu sirop de zmeură!”

Firma care a făcut dezinsecţia, dar şi proprietara cofetăriei, spun că au un contract de zece ani şi că nu au fost probleme niciodată. 

Maria Micle, proprietară cofetărie: ”Am făcut o dezinsecţie cu o firmă specializată, conform programării, conform contractului. Ce-a fost diferit faţă de altădată nu ştiu”.

Leonard Roman, patronul firmei: ”Substanţa n-a produs un efect pentru că era o substanţă în limitele admise. Este o substanţă care are avizul Ministerului Sănătăţii. Toată lumea vrea să lucrăm cu sirop de zmeură, dar nu se poate”.

Azi dimineaţă, oamenii au avut voie să se întoarcă în locuinţe.

Locatar: ”Am mers la prieteni, la rude şi acum venim să ne luăm hainele, mergem la serviciu”.

Locatară: ”Suntem la etajul zece şi s-a simţit foarte tare, dar noi am dormit la rude”.

În noiembrie 2019, locatarii unui bloc în care s-a făcut o deratizare au fost evacuaţi prea târziu. Doi copii, unul de 9 zile şi altul de trei ani, şi o femeie de 28 de ani au murit atunci. Alţi patru oameni au ajuns în spital în stare gravă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Patronul firmei care a făcut dezinsecția, în blocul evacuat la Timișoara, susține că substanța are aviz. ”Vor să lucrăm cu sirop de zmeură, dar nu se poate!”