S-au deschis pieţele de miei. Cât costă un kilogram de carne
Mai sunt câteva zile până când credincioşii catolici şi reformaţi vor sărbători Paştele şi puţin peste o săptămână până la cel ortodox, iar pieţele de miei au început să se aglomeze deja. Toată lumea caută carne cât mai proaspătă. Preţurile în pieţe sunt însă mai mari ca anul trecut.
Mai sunt câteva zile până când credincioşii catolici şi reformaţi vor sărbători Paştele şi puţin peste o săptămână până la cel ortodox, iar pieţele de miei au început să se aglomeze deja. Toată lumea caută carne cât mai proaspătă. Preţurile în pieţe sunt însă mai mari ca anul trecut, iar aici vin doar cei care îşi permit să cumpere un miel întreg. Ca o noutate, anul acesta nu sunt acceptaţi în pieţele oficiale decât mieii din zonele neafectate de pesta porcină.
La Sighişoara şi Târgu Mureş, mieii se vând cu 12 lei pe un kilogram, puţin mai mult decât anul trecut. Este un preţ bun, spun cei mai mulţi cumpărători.
Sacrificarea fiecărui miel din piaţă costă 30 de lei
Pentru oieri, este loc de mai bine. Speră însă că până la Paştele Ortodox o să vândă mai mult. Spun însă că este posibil şi ca preţul să scadă.
- Un kg de roşii româneşti a ajuns să coste mai mult decât carnea de miel, în piețe. Când s-ar putea ieftini
- Comercianţii, revoltaţi după publicarea ordinului ANPC. Magazinele fizice şi online, obligate să afişeze adaosul
- Boom pe piața imobiliară de lux din Moscova. Bogații își repatriază averile, preţurile comparabile cu Paris...
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
La Oradea, ciobanii cer 14 lei pe kilogram, cu un leu mai mult că anul trecut.
Pe lângă preţul kilogramului în viu, oamenii trebuie să plătească şi sacrificarea care în cazul mieilor este 30 de lei.
Aşa se face că preţul pe kilogram ajunge cu doar câţiva lei mai mic decât cel din supermarketuri. Oamenii preferă totuşi să cumpere carne proaspătă.
Însă chiar dacă în pieţe kilogramul de carne de miel este puţin mai ieftin, clienţii trebuie să poată plăti un miel întreg. O variantă care nu este accesibilă pentru toată lumea.
Comercianţii îşi pot vinde mieii şi în străinătate
Comercianţii spun însă că sunt dispuşi să mai lase la preţ. Asta în condiţiile în care nu toţi au avut voie să vândă anul acesta. Din cauza Pestei Porcine Africane, autorităţile au luat măsuri suplimentare.
Cine nu îşi permite un miel întreg, alege să meargă în supermarketuri.
Ciobanii care nu vor reuşi să îşi vândă marfa în piaţă spun că mai au o soluţie. Vor trimite mieii româneşti către Grecia, Italia, Spania, Iordania şi Liban.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰