Antena Meniu Search
x

Plăcuţe trilingve, la intrarea în Cluj-Napoca! Primăria a început amplasarea lor

Primăria Cluj-Napoca a început amplasarea indicatoarelor multilingve la intrările în oraş, în limbile română, maghiară şi germană, care să sublinieze dimensiunea istorică, multiculturală şi europeană a municipiului.

- stiridecluj.ro

Primăria Cluj-Napoca a început amplasarea indicatoarelor multilingve la intrările în oraş, în limbile română, maghiară şi germană, care să sublinieze dimensiunea istorică, multiculturală şi europeană a municipiului.

"Municipium Aelium Napocense Ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138)", este inscripţia prezentă pe plăcuţă, sub acest text fiind trecut numele oraşului Cluj-Napoca în cele trei limbi, respectiv Kolozsvár şi Klausenburg.

Primul indicator deja montat se află la intrarea în municipiul Cluj-Napoca dinspre localitatea Floreşti, care este cea mai mare comună din România.

'Primăria Cluj-Napoca a început amplasarea indicatoarelor multilingve la intrările în municipiu, care să reflecte dimensiunea istorică, multiculturală şi europeană a oraşului nostru. În urma colaborării cu comisia de experţi a Universităţii Babeş-Bolyai, am stabilit ca indicatoarele multilingve să respecte criteriile menţionate şi să cuprindă denumirea istorică din perioada romană a oraşului nostru, respectiv referirea la acordarea titlului de municipiu pe timpul lui Hadrian (117-138 d.Hr.)', se arată într-un comunicat al primăriei Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, pe măsură ce vor fi obţinute avizele şi autorizaţiile legale, se vor amplasa indicatoare multilingve şi la celelalte intrări în oraş.

În data de 21 februarie 2017, Tribunalul Cluj a admis o cerere prin care îl obligă pe primarul Emil Boc să amplaseze plăcuţe indicatoare cu denumirea în limba maghiară a municipiului Cluj-Napoca.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, a declarat că denumirea oraşului în limbile română şi maghiară trebuie să fie pe acelaşi indicator, însă nu se precizează pe care, dacă e vorba doar de indicatoarele de la intrările în oraş sau de toate plăcuţele pe care apare denumirea oraşului.

'S-a admis în parte acţiunea formulată de Asociaţia Minority Rights şi a fost obligat primarul municipiului Cluj-Napoca să inscripţioneze plăcuţele cu denumirea Cluj-Napoca şi în limba maghiară, pe aceeaşi plăcuţă cu denumirea în română', a spus, la acel moment, Simona Trestian.

Aceasta a precizat că asociaţia respectivă a formulat cereri ca plăcuţele să fie inscripţionate cu denumirea oraşului şi în alte limbi, dar acestea au fost respinse.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Plăcuţe trilingve, la intrarea în Cluj-Napoca! Primăria a început amplasarea lor