Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Rapa Rosie, micul Canion al Romaniei

Rapa Rosie are niste peisaje unice, niste forme de relief de exceptie, un loc unic nu in tara, ci in Europa. Comparata cu Marele Canion american, rapa este declarata un monument al naturii

de Redactia Observator

la 15.07.2013 , 21:16

Coplesitor. Un cuvant mare, care nici chiar asa nu reuseste sa cuprinda tot ce inseamna Rapa Rosie. Un spectacol al simturilor creat de cel mai mare arhitect al tuturor timpurilor. Natura. Fie ca o vezi din zare, fie ca-i admiri maretia de la baza, Rapa Rosie te lasa fara cuvinte.

Daca ai vrea sa ii descrii frumusetea, n-ai sti de unde sa incepi. De la formele bizare sculptate de natura in milioane de ani? De la ecosistemul unic in tara? Sau de la culoarea care da numele acestui monument al naturii? "Din punctul meu de vedere ar trebui vizitat de cat mai multe lume. Ar avea ce sa vada, fiind o zona extrem de frumoasa", spune Sorin Draghici, geolog.

Pana sa mergem impreuna cu grupul de turisti sa descoperim acest monument al naturii, trebuie sa-i intelegem istoria. Povestea Rapei Rosii, care astazi se inalta deasupra Sebesului, se pierde in negura istoriei. Vorbim aici de milioane de ani. Paradoxal, aceast colt de rai a aparut in urma unui eveniment extrem de violent. "S-a format in urma unei miscari tectonice acum circa 70-65 de milioane de ani. Diferenta de nivel este de 200 de metri de la etajul la vale pana la etajul superior".

Vezi și

Practic, placile tectonice ale Terrei s-au miscat atat de violent, incat Rapa Rosie a iesit din pamant. De-a lungul mileniilor, sedimentele si alte fenomene au creat un adevarat paradis natural. Un loc care te surprinde, pentru ca este mereu altfel. Si totusi la fel de frumos. Fiecare ploaie puternica lasa urme adanc si modifica morfologia zonei. Tocmai de aceea este un loc unic. Este daca vreti atelierul de creatie al fortelor naturii. Unul pe care grupul de turisti tocmai il descopera.

Formele bizare si culoarea rosiatica i-au adus supranumele de Marele Canion al Romaniei. Astazi, cele 10 hectare pe care se intinde Rapa Rosie fac parte dintr-o arie protejata. Oricum, oricine ar vrea sa se avante spre aceste meleaguri, ar avea de infruntat nu numai legile, ci si indiferenta autoritatilor. Ceea ce diminueaza numarul de turisti. "Ar fi si mai multi daca ar exista o amenajare a acestei zone, si in prima faza ar trebui, cu sprijinul autoritatilor locale, sa se poata face un drum de acces mai facil. Nu toti turistii au masini de teren sa poata sa acceada aici".

Dar, indiferent de drumul dificil, de dificultatea traseului, Rapa Rosie a fost, ramane si va fi o incantare pentru ochii celor care vor sa mearga in natura. Si sa se piarda in fata maretiei naturii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Rapa Rosie, micul Canion al Romaniei