Antena Meniu Search
x

Video RCA mai scump, pagube plătite mai repede. Schimbare majoră pe piața polițelor RCA, în aprilie

Guvernul vrea să modifice polițele RCA și să ne scape de înțelegerile "amiabile" şi de asiguratorii care nu plătesc la timp reparațiile. Concret, reparațiile vor fi plătite de compania de asigurări a păgubitului, nu a șoferului vinovat, așa cum se întâmplă în prezent. Proiectul a pornit deja un război între asiguratori și managerii service-urilor.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 20.01.2021, 21:37

Vezi și
  • Potrivit proiectului, reparațiile vor fi plătite de compania de asigurări a păgubitului, nu a șoferului vinovat.

Aprilie ar putea fi luna în care polița de asigurare se va modifica radical.

Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF: ”Daca devin victima unui accident rutier nu mă mai duc la service cu RCA-ul celui care m-a lovit, mă duc la service cu RCA-ul meu. Asiguratorul plătește instantaneu valoarea daunei și după aia asiguratorul meu își recuperează banii de la asiguratorul celui care m-a lovit”.

Valentin Stan, reporter Observator: ”De unde stim ca aceasta companie va plati instant?”

Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF: ”Numai Dumnezeu este detinatorul certitudinilor”.

Doar că șoferii aşteaptă certitudini de la autorităţi.

  • Șofer 1: ”Stai după aceea pe la uși pe la ei să îți deconteze de te doare capul”.
  • Șofer 2: ”Au fost dăți când am plătit eu și mi-am luat banii de la firmă. Că nu-mi dadeau mașina, că nu făceau plata”.
  • Șofer 3: Multe se declara în insolvență, mai ales pe perioada asta. E tipic romanesc. Avem rabdare, asteptam si speram ca se va rezolva”.

Război între asiguratori și managerii service-urilor

Decontarea directă există și acum, dar e opțională. Pentru ea, clienții trebuie să plătească în plus între 100 și 130 de lei. Doar că cei mai mulți preferă asigurările ieftine.

Maria Crețu, manager service: ”Piata e blocata. Am dosare de un an de zile care nu sunt achitate nici macar partial. Sunt multe service-uri care au mii de petitii la ASF. Dacă asiguratorii nu achita în momentul de față dosarele, nu va fi la fel? Nu vom ajunge tot la un blocaj de piata? Nu acum. poate intr-un an, doi”.

Asiguratorii spun că problema este la service-uri. Aşa că sunt de acord cu modificarea.

Mădălin Roșu, asigurator: ”Am observat o creștere nejustificata de costuri mai ales în zona unor anumite service-uri, costuri care pot fi de 3-4 ori mai mari decat la o reprezentanta auto. Relatia între compania de asigurari și asigurat ar fi una directa, iar asiguratorul ar putea sa gestioneze mult mai usor aceasta situatie”.

Modificarea asigurărilor ar putea să vină la pachet și cu o scumpire a polițelor RCA, cu aproximativ 10%. Anul trecut, asiguratorii au plătit daune în valoare de 50 de milioane de lei lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » RCA mai scump, pagube plătite mai repede. Schimbare majoră pe piața polițelor RCA, în aprilie