Producătorii români înlocuiesc carnea de porc cu cea de pui, din cauza pestei
Pesta porcină nu a aplicat o lovitură de graţie doar micilor crescători! Nici procesatorii nu se simt mai bine, pentru că li s-a scumpit materia primă. Însă nevoia te obligă să găseşti soluţii. Aşa că mulţi dintre ei au trecut de la producţia de mezeluri din carne de porc la cele din pui.
Pesta porcină nu a aplicat o lovitură de graţie doar micilor crescători! Nici procesatorii nu se simt mai bine, pentru că li s-a scumpit materia primă. Însă nevoia te obligă să găseşti soluţii. Aşa că mulţi dintre ei au trecut de la producţia de mezeluri din carne de porc la cele din pui. Au luat în calcul inclusiv adăugarea de legume cu un conţinut proteic ridicat, ceea ce nu e o idee proastă. Specialiştii din industrie se tem, însă, că nu toţi procesatorii de carne vor recurge la aceste variante. Mulţi ar putea să scadă calitatea mezelurilor pe care le produc, doar ca să le menţină preţurile mici şi să nu scadă vânzările.
Din cauza pestei porcine africane, în ultimul an carnea de porc s-a scumpit cu 30-40%, spun procesatorii. Iar asta i-a determinat să se orienteze spre alt tip de materie primă.
În contextul în care doar două judeţe din ţară au fost ocolite de pestă, iar porcul este tot mai greu de găsit şi mai scump, procesatorii au în vedere un plan B.
Alţi procesatori, în schimb, ar putea fi dispuşi să facă rabat de la calitate, pentru a putea livra un produs ieftin din carne de porc, avertizează specialiştii.
Puţini consumatori sunt însă speriaţi de posibilitatea de găsi mai puţine mezeluri din carne de porc la raft.
Mai degraba i-ar deranja să găsească salamul de porc cu 50% conţiunt carne şi 50% substitut de carne.
În ultimul an, efectivul de păsări al României a crescut cu 2%, în timp ce efectivul de suine a scăzut cu 4%, potrivit declaraţiilor ministrului Agriculturii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰