Antena Meniu Search
x

Şase din 10 români au fost internaţi cu o boală şi s-au ales cu o alta din cauza infecţiilor din spitale

Bolile sistemului de sănătate sunt de acum statistică. Şase din 10 români au fost internaţi cu o boală şi s-au ales cu o alta din cauza infecţiilor din spitale. În plus, mulţi au primit diagnostice greşite, au fost agresaţi de cadrele medicale sau au primit transfuzii greşite.

De Redactia Observator la 26.09.2019, 21:38
Vezi și

Bolile sistemului de sănătate sunt de acum statistică. Şase din 10 români au fost internaţi cu o boală şi s-au ales cu o alta din cauza infecţiilor din spitale. În plus, mulţi au primit diagnostice greşite, au fost agresaţi de cadrele medicale sau au primit transfuzii greşite. Pacienţii nemulţumiţi îşi pot căuta dreptatea, în instanţă.

Pacientul român luptă nu doar cu propria boală, ci suferă şi din cauza neglijenţei şi ignoranţei din spitale, arată studiul realizat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. 

Anul acesta, la Ploieşti, un pacient abia operat pe creier a fost scăpat de pe targă de angajaţii unei firme private de Ambulanţă. După două săptămâni, bărbatul a murit. 

Şi nu e singurul caz. 15 din 100 de bolnavi au căzut de pe targă sau din pat în spitalele româneşti, în ultimii trei ani. Mulţi alţii au fost agresaţi de medici sau asistente. 

O tânără spune că "nu simt o siguranţă, în primul rând condiţiile nu sunt cele pe care ar fi trebuit să le avem", iar un tânăr este de părere că "cei de la conducere ar trebui să aibă ochi şi pentru renovarea spitalelor".

Şi nu e tot. Bolnavii nici măcar nu primesc mereu diagnosticul corect. Zece la sută au fost trataţi pentru altă boală decât cea de care sufereau. Infecţiile intraspitaliceşti rămân totuşi principala problemă. Şase din 10 pacienţi au intrat în spital cu o boală şi au plecat cu alta.

În 2017, au fost raportate la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate peste 2000 de cazuri de erori medicale medicale. În 2018, numărul s-a dublat, iar în primele opt luni ale acestui an, deja au fost primite peste 4000 de sesizări. 

Principalele motive ale nesiguranţei din sistemul sanitar românesc sunt diagnosticele sau transfuziile greşite, căderile, infecţiile sau chiar agresiunile. 

Radu Gănescu, preşedinte COPAC: A greşi e omeneşte şi ştim că în sistemul din România, în afară de lipsurile pe care le are, se şi greşeşte. Accidente în spital se întâmplă inclusiv din raportările pe care le primim zilnic. Încă nu ne simţim într-un sistem de sănătate care este perfect

Un pacient care are o problemă într-un spital poate sesiza Consiliul de Etică al unităţii medicale, se poate adresa Colegiului Medicilor sau poate merge în instanţă.

Acum, a fost înfiinţat şi Consiliul Naţional pentru Siguranţa Pacientului. Instituţia însă are doar scopul de a monitoriza problemele din spitale, nu şi de a interveni.

Vasile Cepoi, preşedinte ANMCS: Dacă am da sancţiuni, nimeni nu va mai raporta şi atunci în continuare cineva va putea face aceleaşi greşeli. Dacă cineva a greşit, înseamnă că i s-a permis să greşească, i s-au creat condiţii

Chiar şi aşa, foarte puţini sunt medicii sau asistenţii care ajung să răspundă pentru erorile din spitale.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Şase din 10 români au fost internaţi cu o boală şi s-au ales cu o alta din cauza infecţiilor din spitale