Antena Meniu Search
x

Video Românii au rămas cu concediul aproape intact, în 2020. Iată până când pot fi recuperate zilele restante

În anul vacanţelor anulate, românii au rămas cu concediul aproape intact. Mulţi angajaţi s-au odihnit forţat câteva luni, pentru că firmele s-au închis sau şi-au suspendat activitatea. Vestea bună este însă că zilele de concediu restante se pot recupera până în vara anului viitor.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 17.01.2021, 20:14

Vezi și
  • Românii au de recuperat mai multe zile de concediu decât au avut vreodată.
  • Codul muncii prevede că angajatorul este obligat să ofere zilele de concediu neefectuate într-un an timp de 18 luni începând cu anul următor.

Vestea bună este însă că zilele de concediu restante se pot recupera până în vara anului viitor.

Românii au de recuperat mai multe zile de concediu decât au avut vreodată. Mulţi speră că odată cu vaccinarea în masă, îşi vor putea lua revanşa şi vor să profite de toate zilele libere cuvenite.

Tânăr angajat: ”De ce să îl pierd şi să nu mi-l plătească, așa că mai bine stau în liber.” 

Alexandra Marin, reporter Observator: ”Anul trecut de ce nu ţi l-ai luat?”

Tânăr angajat: ”Pentru că am avut multă treabă cu firma și nu am putut”

Mulți angajați au fost trimiși forțat în șomaj tehnic

Unii, chiar dacă nu au apelat la concediul de odihnă, s-au odihnit mai mult decât ar fi vrut. Este şi cazul doamnei Petronela, angajată a unui restaurant.

Angajata unui restaurant: ”Am fost şi în şomaj tehnic, cât a fost starea de urgenţă, apoi am lucrat normal”.

1,3 milioane de români au intrat în concediu forţat timp de câteva luni şi au trăit doar cu indemnizaţia de şomaj tehnic.

În schimb, anul acesta s-au înregistrat şi cele mai multe concedii medicale de până acum.

Cosmina Noaghea, consultant în resurse umane: ”Au avut concediu medical, din motive de pandemie sau alte situaţii medicale sau concediu fără plată, pentru studii sau motive personale. Adică au lipsit de la birou, dar în continuare au concediul legal de efectuat anul acesta şi în lunile următoare”.

Ce prevede Codul muncii cu privire la zilele de concediu rămase neluate din 2020

Codul muncii prevede că angajatorul este obligat să ofere zilele de concediu neefectuate într-un an timp de 18 luni începând cu anul următor. Asta înseamnă că zilele de concediu din 2020 pot fi luate până pe 30 Iunie 2022.

Zilele de concediu se pot recupera dar de comun acord cu angajatorul, astfel încât activitatea companiei să nu fie afectată.

Potrivit legii, nu se pot dat bani pentru zilele de concediu restante decât la încetarea contractului individual de munca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Românii au rămas cu concediul aproape intact, în 2020. Iată până când pot fi recuperate zilele restante