Antena Meniu Search
x

Românii consumă mai puţină carne, comparativ cu alte state. Nici peştele nu se regăseşte des pe farfurii

Mâncăm din ce în ce mai diversificat, dar alimentele procesate ocupă tot mai mult loc în meniurile zilnice ale românilor. Iar structura consumului caloric se apropie de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, însă există anumite diferențe importante între ce mâncăm noi și cei din alte ţări.

Vezi și

Mâncăm din ce în ce mai diversificat, dar alimentele procesate ocupă tot mai mult loc în meniurile zilnice ale românilor. Iar structura consumului caloric se apropie de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, însă există anumite diferențe importante între ce mâncăm noi și cei din alte ţări. 

Dacă la începutul secolului hrana românilor era săracă în nutrienți, ocazional consumau puțin pește, sau carne de porc, după 1990 alimentația s-a diversificat semnificativ fapt inițial pozitiv. Acesta a implicat, însă și apariția consumului alimentelor intens procesate. Datele de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii relevă însă o structură în schimbare a meniului zilnic al românilor şi pot fi remarcate diferenţe semnificative faţă de alte ţări europene.

Spre exemplu, la noi în ţară se consumă mai puţină carne și produse din carne, comparativ cu alte state. Anual vorbim de o cantitate de 64 de kilograme de carne pe cap de locuitor, față de Franța, Germania și Spania, unde consumul depășește 85 de kg.

Românii nu sunt mari amatori de produse lactate faţă de restul europenilor. Relevant este consumul de iaurt care de 7 kg pe cap de locuitor, mult sub media UE, față de 23 kg în cazul vecinilor din Bulgaria sau 30 kg în cazul francezilor.

Nici peştele nu este un aliment care se regăseşte des pe farfuriile noastre. Consumul anual de pește este mult scăzut față de media europeană, fiind de aproape 5 kg, față de 25 kg cât se consumă în medie, la nivelul UE.

Avem însă un consum anual prea mare de pâine, aproximativ 95 kg pe cap locuitor, față de media europeană care este cu 35 de kilograme mai mică.

În ceea ce privește consumul de fructe și legume, în România doar 35% din populație consumă zilnic fructe și legume, în timp ce la nivel european 66% dintre locuitori au în meniu astfel de alimente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Românii consumă mai puţină carne, comparativ cu alte state. Nici peştele nu se regăseşte des pe farfurii