Românii și britanicii, cei mai mari cheltuitori din Europa în perioada sărbătorilor
Românii și britanicii sunt în topul celor mai mari cheltuitori din Europa în perioada sărbătorilor, în condițiile în care britanicii intenționează să cheltuiască cel mai mult pe cadourile de Crăciun anul acesta, 420 de euro de persoană.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Românii și britanicii sunt în topul celor mai mari cheltuitori din Europa în perioada sărbătorilor, în condițiile în care britanicii intenționează să cheltuiască cel mai mult pe cadourile de Crăciun anul acesta, 420 de euro de persoană, cu 17% mai mult decât în SUA, iar românii, raportat la venituri, sunt cei care intenționează să cheltuiască cel mai mare procent din veniturile lunare nete, respectiv 32%, potrivit unui studiu.
Conform studiului ING 'Liga cheltuielilor de Crăciun', în Europa, cheltuielile de Crăciun rămân constante, în pofida îmbunătățirii situației economice în multe țări europene. Cetățenii din Marea Britanie se pregătesc să cheltuiască cel mai mult pe cadourile de Crăciun din acest an, comparativ cu cei din restul Europei, SUA și Australia.
Raportul ING privind cheltuielile de Crăciun și Anul Nou, la care au participat peste 13.000 de persoane, arată că britanicii intenționează sa se lipsească, în medie, de 420 euro în perioada sărbătorilor, plasându-se astfel pe primul loc în raportul special ING 'Liga cheltuielilor de Crăciun'. Următorii mari cheltuitori sunt cei din Statele Unite ale Americii (360 euro) și Luxemburg (300 euro), în timp ce Australia (200 euro) se plasează la jumătatea clasamentului alături de Germania, Spania și Italia (200 euro).
'Cu toate acestea, deși locuitorii Marii Britanii sunt dispuși să cheltuiască cel mai mult, studiul arată că românii sunt cei care intenționează să aloce pe cheltuielile de Crăciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete. Aceștia intenționează să investească 110 euro pe cadourile de Crăciun, chiar dacă suma se ridică la aproximativ 32% din venitul lunar net', susțin autorii studiului.
Republica Cehă (25%) și Marea Britanie (15%) îi urmează în ceea ce privește cheltuielile de Crăciun în raport cu venitul net.
Cu toate că situația economică s-a îmbunătățit în cea mai mare parte a Europei, studiul relevă că majoritatea europenilor își mențin în acest an o abordare prudentă privind cheltuielile de Crăciun și intenționează să investească o sumă similară cu cea cheltuită în 2014. Doar unul din șase europeni (16%) intenționează să cheltuiască mai mult în 2015.
În plus, o treime din europeni (33%) au economisit pentru Crăciunul din acest an, cei mai mulți fiind cei din Marea Britanie (43%) și România (42%). În plus, mai puțin de unul din zece persoane din Europa (9%) s-a îndatorat pentru cheltuielile de Crăciun anul trecut, ceea ce arată că majoritatea au o abordare prudentă. Cu toate acestea, britanicii și românii s-au îndatorat mai mult decât restul Europei (cu 15%, respectiv 16%).
În timp ce unii declară că sunt dornici să își planifice cheltuielile și să economisească, studiul arată că aproape jumătate dintre europeni nu au încă un buget clar pentru Crăciun și nu știu cât de mult vor cheltui în final. Nemții sunt cei care declară în număr cel mai mare că vor stabili un buget clar pentru Crăciun (63%), în timp ce locuitorii din Polonia și Belgia (50%) nu sunt siguri că vor face acest lucru.
'Diferențele culturale în modul în care europenii sărbătoresc Crăciunul, precum și factorii economici, influențează cel mai probabil valoarea și proporția veniturilor cheltuite în această perioadă. De exemplu, cheltuielile mai mici din Belgia și Olanda ar putea fi explicate prin faptul că aceștia sărbătoresc Sinterklaas la începutul lunii decembrie', se menționează în studiu.
Studiul relevă că, atunci când sunt comparate cheltuielile din Statele Unite cu cele din Europa, ies la iveală diferențe semnificative. 'Cu toate că majoritatea celor din SUA își cunosc bugetul pentru cadourile de Crăciun (67%), ei sunt și cei mai predispuși să se îndatoreze pentru a sărbatori Crăciunul. Unul din cinci locuitori SUA (20%) a apelat anul trecut la credit pentru a acoperi costurile de sărbători. În plus, mai mult de un sfert din americani (27%) intenționează să cheltuiască o sumă mai mare în acest an, comparativ cu 2014', susțin autorii studiului.
Sursa: agerpres.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰