Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 16 aprilie 2024. Cine au fost Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina

Marţi, 16 aprilie 2024, românii le prăznuiesc pe Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina, sfinte cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 15.04.2024, 13:50

Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina sunt prăznuite pe 16 aprilie
Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina sunt prăznuite pe 16 aprilie - crestinortodox.ro
  • Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina sunt prăznuite pe 16 aprilie.

Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina au fost surori şi au locuit în apropierea cetăţii Aquileia. Conform crestinortodox.ro, în vremea în care împăratul Diocleţian s-a aflat pentru un interval de timp în această cetate, a poruncit uciderea părintelui Hrisogon.

Dumnezeu i-a apărut în vis lui Zoii, un preot în vârstă, şi i-a indicat locul în care se află trupul neînsufleţit al părintelui Hrisogon. Bătrânul a luat trupul părintelui Hrisogon şi l-a înmormântat după rânduială.

După o lună de la momentul în care Zoii l-a înmormântat pe părintele Hrisogon, acesta i s-a arătat lui Zoii şi i-a transmis că ar urma să moară în nouă zile, alături de cele trei surori, Agapi, Hionia şi Irina.

După cele nouă zile, bătrânul Zoii a trecut la Domnul, iar Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina au fost aduse înaintea împăratului. Surorile au fost trimise în închisoare, pentru că au refuzat să se închine idolilor şi au continuat să mărturisească cu tărie credinţa în Hristos.

Sfintele Muceniţe Agapi şi Hionia au fost torturate şi ucise prin ardere de vii. Pe Irina, împăratul a ţinut-o în viaţă, ca să o necinstească. Însă, sursa amintită precizează că Îngerul Domnului a păzit-o şi nu a permis soldaţilor să se apropie de ea. În cele din urmă, văzând că nu se pot apropia de ea, soldaţii au ucis-o cu arcul.

Sfânta Anastasia, prăznuită pe 22 decembrie, a adunat trupurile fecioarelor şi le-a îngropat cu cinste. Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina au primit moarte martirică în 304.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 16 aprilie 2024. Cine au fost Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina