Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Schimbare pe rafturile magazinelor, după ce legea laptelui a intrat în vigoare. Produsele din soia nu vor mai purta denumiri specifice lactatelor

Adio "lapte" de soia sau "smântână" vegetală. Toate alimentele care nu sunt făcute din lapte nu mai pot avea denumiri specifice produselor lactate. Mai mult, orice brânză sau unt care are adăugate proteine sau grăsimi vegetale nu va mai putea fi vândut în magazine pe aceleaşi rafturi cu produsele obţinute exclusiv din lapte. Asta prevede o lege intrată în vigoare acum o lună, dar care încă nu e aplicată. În magazine, produsele stau la grămadă, aşa că nu de puţine ori consumatorii sunt induşi în eroare.  

de Mădălina Chiţac

la 21.12.2022 , 19:34

Cam aşa sunt aranjate produsele în marile lanţuri de magazine. Asta deşi avem o lege care spune clar: lactatele autentice trebuie să fie clar delimitate de cele care conţin proteine sau grăsimi vegatale.

Schimbare pe rafturile magazinelor, după ce legea laptelui a intrat în vigoare

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Avem aici o cremă de unt care, aşa cum scrie şi pe etichetă, conţine doar 4% unt. Iar aici avem un unt făcut integral din lapte de vacă. De acum înainte, aşa cum spune şi legislaţia, aceste produse vor trebui să se afle pe rafturi separate, în aşa fel încât consumatorii să nu fie induşi în eroare.

Vezi și

Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons: Să nu mai existe această confuzie la anumite produse care sunt susceptibile din punct de vedere al etichetării, formei, să ne ducă cu gândul că ar putea să fie produse din lapte, şi ele nu sunt.

Pe acelaşi subiect

Ioan Oleleu, vicepreşedinte ANSVSA: E vorba de o raionare distinctă, o raionare în care produsele să fie foarte uşor de identificat. 06.30 Ne ajută pe noi, în calitate de consumatori. Şi partea de producţie şi, în special, fermierii. În mos sigur cantităţile de lapte din teritoriu vor fi mai mari.

Mai mult, sintagma "Produs Românesc" poate fi folosită doar pe lactatele fabricate în ţara noastră din materie primă provenită exclusiv în fermele din România. Iar produsele care nu au deloc lapte în compoziţie nu mai pot avea denumiri specifice produselor lactate.

Client: De multe ori, nu ştii dacă ai cumpărat un produs cu adevărat românesc. Originea laptelui, locul de fabricaţie. Mai ales pentru copii, să ştii ce cumperi.

Legea laptelui a intrat în vigoare pe 20 noiembrie, dar încă nu are şi norme de aplicare. Aşa că nimeni nu poate face controale deocamdată.

Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons: Un produs care are în compoziţia lui lapte sau un produs doar lapte, să ştim de unde vine laptele. Dacă vine de la vacă sau de la brontozaur. Dacă vine din România, dintr-o altă ţară a UE sau din afara spaţiului UE.

Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL: Şi patiseriile, cofetăriile, horeca sunt obligate să dea informaţii clare şi transparente consumatorilor. Peste 90% din produsele din patiserii, ce vedem noi pe stradă, ştrudele cu brânză, plăcintă cu brânză, merdenele, nu erau cu brânză. Erau cu produse analog.

Legea prevede amenzi de până la 50.000 de lei.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Inflaţia a scăzut în luna septembrie. Simțiți ieftinirile la buzunar?
Observator » Ştiri sociale » Schimbare pe rafturile magazinelor, după ce legea laptelui a intrat în vigoare. Produsele din soia nu vor mai purta denumiri specifice lactatelor