Schimbările bruşte de temperatură au bulversat agricultura. Preţul fructelor s-ar putea dubla la vară
Este foarte posibil ca la vară să plătim aproape dublu pe fructe sau să le cumpărăm pe cele din import. Vremea capricioasă este de vină pentru scumpiri sau, mai exact, schimbările bruşte de temperatură care au bulversat agricultura. Când a fost prea cald, când prea rece. Ca să reducă din pierderi, fermierii din Constanţa au primit astăzi ajutorul unor specialişti.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
În livada din Constanţa, producătorii îşi numără mai mult pierderile decât câştigurile. După o iarnă capricioasă şi un martie similar, aprilie a adus temperaturi mai mici chiar şi cu cinci grade decât ar fi fost normal. Scăderea bruscă a valorilor din timpul nopţii, dar şi ninsoarea căzută peste pomii fructiferi deja înfloriţi au distrus mare parte din recolta acestui an.
Geroge Lamureanu, fermier: Avem pierderi de până la 30, 40 la sută, de aceea pomii nu au fost tăiaţi, după cum puteţi vedea.
Asta înseamnă că la vară vom putea da chiar şi 7 lei pentru un kilogram de caise, comparativ cu 5 lei cât costa anul trecut. La fel s-a întâmplat şi cu piersicii. Şi este o situaţie cu care se confruntă fermierii din toată ţara.
Ion Caplan, director statie de cercetare: Avem soiuri care sunt afectate în proporţie de 90 la sută, soiuri care sunt afectate 50 la sută, de la o producţie de 15 20 de tone la hectar, avem o producţâie de o tonă, avem producţii de 10 tone la hectar.
Cei mai rezistenţi la ger sunt pomii care înfloresc mai târziu, spun experţii. Ca să înveţe cum să mai reducă din pierderi, fermierii constănţeni au participat astăzi la un simpozion special.
Ion Caplan, director statie de cercetare: Au ieşit acum câteva substanţe şi putem să dăm preventiv, ne ajută la o temperatură de minus două trei grade, practic florile sunt mai rezistente. Facem fum, avem baloţi, mai sunt fumigene. Venim cu tăierile doar la lăstarii aceştia lacomi, care vin pe direcţia rândului, unde nu putem face lucrările, în rest lăsăm producţia deoarece avem foarte mulţi muguri nedesfăcuţi.
Vestea bună este că de acum încolo vremea ne va aduce mult soare şi temperaturi în creştere. Şi ziua, dar şi noaptea. În plus, va ploua mai mult de la jumătatea săptămânii viitoare. Şi dacă vremea din ultima perioadă a afectat parţial livezile, pentru culturile agricole lucrurile stau diferit. Ploile şi ninsorile au crescut rezerva de umiditate a solului, aşa că în acest moment plantele cultivate au suficientă apă să se dezvolte corect în cea mai mare parte a ţării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰