Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Se întâmplă în România! Zece ani de tratament psihiatric, anulaţi de o expertiză medico-legală făcută într-o zi

România este ţara unde boala din acte şi anii de tratament se pot evapora doar cu o semnătură. Zece ani de tratament psihiatric au fost anulaţi de o expertiză medico-legală făcută într-o zi.

de Redactia Observator

la 14.02.2014 , 20:05

 Un om bolnav, care are nevoie de ajutor, a ajuns în jungla închisorii. În spatele gratiilor, nu-l tratează doctorii, ci colegii de celulă. Crizele repetate l-au transformat într-un sac de box şi l-au ţinut departe de familie.

Ca el, aproape un sfert din deţinuţii români sunt diagnosticaţi cu boli psihice. În închisori, supravieţuieşte cine poate, iar libertatea pierdută e doar începutul coşmarului.

Este mărturia unui medic legist care a văzut multe. În urmă cu trei luni el a întocmit certificatul medico-legal al deţinutului Ciupea Florin Ionuţ, încarcerat la Rahova.

Vezi și

L-a găsit bătut, plin de răni. În acelaşi raport mai apare o menţiune - pacientul este diagnosticat cu schizofrenie. Din spusele deţinutului.

În lipsa actelor medicale, explicaţiile nu vin de la medici, ci de la familie. Problemele lui Florin au început în 2003 când a stat timp de două luni în arest. Când a ieşit, mama l-a dus direct la medicul legist.

În prima noapte de libertate, Florin primeşte primul diagnostic - Tulburare psihotică acută.

În 2006, tânărul face o nouă criză. Ajunge internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia din Bucureşti. Timp de aproape şase ani un medic îl supraveghează şi îl monitorizează. Iar diagnosticul lui Florin evoluează.

Speriat, medicul psihiatru n-a vrut să ne explice cum a ajuns la acest diagnostic în baza căruia a stabilit şi tratamentul lui Florin.

Bolnav cu acte în regulă, în 2012 Florin săvârşeşte o faptă penală pe care o recunoaşte. Instanţa cere o expertiză medico-legală care să stabilească dacă el a avut sau nu discernământ. Se fac două.

Comisia a schimbat diagnosticul şi a recomandat încarcerarea lui Florin după sentinţă. Un nou tratament a început să îi fie aplicat în penitenciar. A urmat a treia expertiză, cerută de familia lui Florin.

Aşa că medicul expert decide unde poate primi bolnavul psihic tratamentul. În spital sau în penitenciar.

Cazul lui Florin nu e singular. Aproximativ doi din 10 deţinuţi din penitenciarele din România au probleme psihice. Indiferent de tratament, ei îşi vor ispăşi pedepsele şi vor fi eliberaţi.

Cu tratamente greşite, vor fi nişte oameni cu minţile rătăcite, în libertate. Şi vor fi înstare de orice.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Se întâmplă în România! Zece ani de tratament psihiatric, anulaţi de o expertiză medico-legală făcută într-o zi