Antena Meniu Search
x

Video Premieră în România. Localnicii din Piatra Neamț au reușit să închidă grădina zoologică, impresionați de povestea ursoaicei Ina

Locuitorii din Piatra Neamţ marchează o premieră în România: vor închide grădina zoologică. Impresionaţi de povestea ursoaicei Ina, oamenii au decis să lase animalele în libertate sau să le trimită în alte parcuri unde au măcar mai mult spaţiu.

de Simona Simionescu

la 29.04.2021, 20:57

Vezi și
  • Premieră în România. Localnicii din Piatra Neamț au reușit să închidă zoo-ul din oraș.
  • Animalele îi vor găsi o nouă casă în luna august.

Toate animalele de la Grădina zoologică din Piatra Neamţ îşi vor schimba "casa" în august. Nu toate vor cunoaşte însă şi libertatea. Multe vor ajunge tot în spaţii închise, dar măcar în condiţii mai bune. Pentru prima dată la noi a fost dorinţa locuitorilor din oraş. 

Localnică: Dacă e să vorbim din punct de vedere al condițiilor animalelor, este perfect justificată mutarea. Animalele sunt în condiții total vitrege. 

Oamenii au fost impresionaţi de povestea ursoaicei Ina care la şase ani după eliberarea din grădina zoologică se învârtea încă pe loc, traumatizată de captivitate. Primarul i-a consultat pe cetăţeni şi aşa s-a ajuns la decizia de a desfiinţa locul. 

Andrei Carabelea, primar Piatra Neamț: Ne aducem aminte cum se învârtea într-un cerc foarte strâmt ursoaica Ina care a fost găzduită în închisoarea grădinii zoologice de la Piatra Neamț vreme de vreo 20 de ani. Acele imagini ne-au stârnit aceleași emoții pe care le-am trăit ca și copil, pe care le-am văzut și la copilul meu. 

Nu toţi localnicii sunt însă încântaţi. 

Femeie: Aoleu, de ce? Îmi pare rău pentru copii, da, dar rău. Dar totuși animale, o veveriță, ursulețul. Ce rău îmi pare! 

Bărbat: Să aducă înapoi ursul, să aducă leul înapoi, să aduca animalele care au fost, dom'le. Le-au împuținat, e urât acuma, să facă frumos cum a fost. 

Activiştii de mediu propun o alternativă 

Ioan Ploscaru, președintele Asociației Sens Civic: Există intenția de a se crea cumva în jurul orașului niște ferme didactice care ar fi binevenite din punctul meu de vedere, dat fiind contextul multor pietreni care încă nu mai realizează unde se produce laptele. Au impresia că se cultivă roșiile în supermarket, mai ales copii. 

În locul grădinii zoologice va fi amenajat un parc public de studenţii de la arhitectură. Până acum în România s a mai desfiinţat o singură grădină zoologică la Oneşti. Se întâmpla în 2007 la intrarea României în Uniunea Europeană din cauză că animalele nu aveau spaţiu suficient. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Premieră în România. Localnicii din Piatra Neamț au reușit să închidă grădina zoologică, impresionați de povestea ursoaicei Ina