Antena Meniu Search
x

Video Testarea elevilor de coronavirus, în şcoli, o misiune imposibilă din cauza numărului mic de teste şi de specialişti

Sunt multe semne de întrebare în privinţa cadrului în care a fost reluată şcoala în sălile de clasă. Testele rapide nu sunt suficiente, multe şcoli nu au cabinete medicale, iar cadrele medicale nu au fost instruite pentru testarea rapidă a elevilor. Asta în vreme ce tot mai mulţi elevi şi profesori sunt infectaţi cu coronavirus.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 13.02.2021, 09:04

Vezi și
  • Numărul de teste de coronavirus împărţite unităţilor de învăţământ este mic.
  • Reprezentanţii şcolilor, obligaţi să apeleze la improvizaţii pentru testarea elevilor.

În şcolile din Gorj, au fost distribuite peste 20 de mii de teste la aproape 60 de mii de elevi, adică un test la trei copii. Asistentele au primit pe telefon un tutorial video pentru a învăţa cum se face un test rapid. 

La şcoala din Drăguţeşti au ajuns o sută de teste. Aici învaţă peste două sute de copii. Nu există un cabinet medical, aşa că şcoala va cere ajutorul unei asistente din altă zonă, pentru a face testarea. Până atunci, profesorii au fost instruiţi ce trebuie să facă dacă un elev dă semne de boală, iar lângă cancelarie a fost improvizat un izolator. 

Cosmin Budulan, director şcoală: Dacă apar astfel de suspiciuni, dânşii extrag pe copil din clasa respectivă şi-l aducem aici, la izolator. Nu avem un cabinet medical şcolar.

Şi nu e o surpriză. Doar 36 din cele peste cinci sute de unităţi şcolare din Gorj au cabinete şcolare. 

Ion Popescu, primar Drăguţeşti: Nu trebuie să ajungă la oră copilul. Copilul se testează la intrarea în şcoală, copilul se testează de acasă de părinte. Obligaţia părinţilor e de a anunţa că în decursul timpului copilul a făcut temperatură sau şi-a schimbat puţin comportamentul. 

În localitatea Scoarţa, au ajuns în jur de o sută de teste. În comună, sunt de trei ori mai mulţi copii. Aici a fost depistat un elev infectat, dar a fost testat în afara şcolii. 

Alina Bobei, director şcoală: Noi nu avem cabinet medical în şcoală, dar am luat legătura cu domnul primar. La primărie există asistente care se ocupă de treaba aceasta. 

Primarul altei localităţi gorjene spune că nu vede cum ar putea fi testaţi copiii.

Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia: Cred că dacă întrebăm o asistentă comunitară, nici nu ştie cum arată, având în vedere că nimeni nu le-a zis nimic. 

Părinţii sunt de acord cu testarea elevilor în şcoli

În tot acest timp, părinţii sunt îngrijoraţi de explozia de infectări din şcoli şi ar fi de acord să le fie testaţi copiii. 

Părinte: Toţi vrem să ştim situaţia lor, dacă sunt bine, dacă sunt sănătoşi. 

În prima săptămână după redeschiderea şcolilor, au fost raportate aproximativ 650 de îmbolnăviri în rândul elevilor şi al angajaţilor din învăţământ, iar multe şcoli s-au întors în online. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Testarea elevilor de coronavirus, în şcoli, o misiune imposibilă din cauza numărului mic de teste şi de specialişti