Antena Meniu Search
x

Mii de tineri, ore întregi la cozi interminabile pentru a se înscrie la facultăţi

A început bătălia la porţile facultăţilor. Prima zi de înscrieri a fost un test al răbdării pentru viitorii studenţi. Au stat la rând să depună dosarul la universităţile de top. Cel mai aglomerat este la instituţiile pentru care absolvenţii de liceu nu trebuie să dea şi un examen de admitere.

de Redactia Observator

la 15.07.2019, 21:11

Vezi și

A început bătălia la porţile facultăţilor. Prima zi de înscrieri a fost un test al răbdării pentru viitorii studenţi. Au stat la rând să depună dosarul la universităţile de top. Cel mai aglomerat este la instituţiile pentru care absolvenţii de liceu nu trebuie să dea şi un examen de admitere. Emoţiile sunt însă mari. La ASE, de exemplu, jumătate dintre locuri sunt finanţate de stat. Cei care nu obţin un loc la buget, au nevoie de 2.500 de euro pentru anii de studii. Iar astăzi s-au înscris atât de mulţi încât ar putea ocupa toate locurile fără taxă. 

Este puţin trecut de ora şapte dimineaţa, iar aceşti tineri se visează studenţi la cea mai importantă universitate din România cu profil economic. Coada de la ASE e deja o tradiţie. Tinerii înconjoară clădirea din centrul Capitalei, unii cu bagaje în mâini, semn că au venit de departe. 

Cea mai căutată facultate este Cibernetica, unde anul trecut s-au bătut 4 candidaţi pentru un singur loc. În top mai sunt contabilitatea, relaţiile internaţionale şi administrarea afacerilor. Sunt facultăţile care le garantează tinerilor şi un job după absolvire. 

Indiferent de oraş, universităţile de Medicină, atrag studenţi în fiecare an.  

La Medicină, însă, procesul de admitere este mai dificil. Mii de tineri se pregătesc pentru examenul de săptămâna viitoare la chimie, fizică sau biologie. 

Viitorii ingineri care vor să studieze la Politehnica Bucureşti trebuie să treacă de testele de matematică şi fizică. În România, avem nevoie pentru următorii ani de peste 400 de mii de astfel de specialişti. 

Sunt, însă, şi domenii mai puţin căutate de tineri. Şi astfel, la unele facultăţi din ţară rămân locuri libere. De exemplu, la filosofie, chimie, fizică, ecologie şi mediu.

Pentru cei care nu reuşesc să ocupe un loc la buget, taxele pornesc de la 3 mii şi pot depăşi 9 mii de lei pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Mii de tineri, ore întregi la cozi interminabile pentru a se înscrie la facultăţi