Antena Meniu Search
x

Video Tot mai mulţi români renunţă la joburile din străinătate, din cauza măsurilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus

Restricţiile, dar şi dorul de casă, îi fac pe români să renunţe la salariile de mii de euro din străinătate şi să rămână să lucreze în ţară, pe lefuri mai mici. Efectele noului virus se văd mai ales pe platformele de recrutare online. Acolo, numărul de aplicări pentru joburi a explodat.

de Redactia Observator

la 14.03.2021, 10:56

Vezi și
  • Românii au avut 1,3 milioane de aplicări pe o platformă de recrutare online, în luna februarie.

Cristina e jurnalistă şi lucrează în Capitală. Spune însă că nu ar da cariera din Bucureşti pentru una în străinătate. 

Cristina: În momentul acesta nu aş pleca. M-aş gândi de două ori cel puţin. Ar trebui să mă interesez exact ce se întâmplă în ţara respectivă, condiţiile, ce măsuri au ei. 

Pandemia i-a făcut reticenţi pe tot mai mulţi români atunci când vine vorba de a pleca în afara ţării. Mai exact, doar 33% ar face această schimbare. În condiţiile în care, în 2018, procentul era de 55%. 

Aida Chivu, specialist resurse umane: Poate nu putem concura financiar cu ţări din afară, dar avem alte avantaje. Un alt mediu, o viață relativ socială, faptul că se pot întâlni cu alți oameni la birou, nu sunt obligați să lucreze doar de acasă. Asta contează mult azi.

Bogdan Badea, CEO platformă de recrutare online: Avem o scădere spectaculoasă de la 20% din totalul aplicărilor în 2019, la 2% în 2020 şi tot 2% în 2021. Asta înseamnă că românii nu mai caută temporar să plece în străinătate pentru a munci. 

Tot pandemia a dus la apariţia unui nou tip de mobilitate. Mai exact, 61% dintre români spun că sunt dispuși să caute o companie din străinătate pentru care ar putea lucra de acasă. Iar dacă nu găsesc, rămân în ţară. Şi renunţă la lefurile mari pentru a fi mai aproape de cei dragi. 

Aida Chivu, specialist resurse umane: Un inginer pe o platformă petrolieră, care câștiga și 4-5 mii de euro pe lună, astăzi lucrează pe 1.700 dar e lângă familie, are un program stabil, face ceea ce-i place. 

Românii au avut 1,3 milioane de aplicări pe o platformă de recrutare online, în luna februarie

Cum pandemia i-a lăsat pe mulţi fără surse de venit, românii au început să-şi caute locuri de muncă. 

1,3 milioane de aplicări. Atât de multe aplicări s-au înregistrat pe cea mai mare platformă de recrutare online şi asta doar în luna februarie. Sectorul textil e cel care conduce detaşat. Aici, pentru fiecare anunţ au fost o mie de aplicări. Pe locul al doilea se află retailul, cu 479 de aplicări pentru fiecare job, iar pe locul al treilea se află marketingul. 

Bogdan Badea, CEO platformă de recrutare online: Îşi doresc în principal să lucreze în domeniul în care au experienţă, dacă nu reuşesc acest lucru se duc fie către domeniile unde competenţele lor sunt trasferabile, fie se uită foarte mult pe ştiri şi se duc spre domeniile care au foarte multe locuri de muncă, de care se vorbeşte bine.

În plus, oamenii sunt mult mai deschişi atunci când vine vorba de reconversie profesională. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Tot mai mulţi români renunţă la joburile din străinătate, din cauza măsurilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus