Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Traditii si obiceiuri romanesti de Rusalii si Sanziene

In traditia populara, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, care umbla prin vazduh si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele.

de Redactia Observator

la 23.06.2013 , 09:43

Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, oamenii obisnuiesc si astazi, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei.

Spre deosebire de Rusalii, Sanzienele sunt zane bune. In popor se spune ca ele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, adica la noapte. Canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.

De Sanziene se faceau previziuni meteorologice: in functie de momentul in care rasarea Constelatia Gainusei, se determina perioada prielnica pentru semanatul graului de toamna. Se crede ca daca nu mai canta cucul inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa.

Vezi și
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Traditii si obiceiuri romanesti de Rusalii si Sanziene