Antena Meniu Search
x

Traditii si obiceiuri romanesti de Rusalii si Sanziene

In traditia populara, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, care umbla prin vazduh si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele.

Vezi și

Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, oamenii obisnuiesc si astazi, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei.

Spre deosebire de Rusalii, Sanzienele sunt zane bune. In popor se spune ca ele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, adica la noapte. Canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.

De Sanziene se faceau previziuni meteorologice: in functie de momentul in care rasarea Constelatia Gainusei, se determina perioada prielnica pentru semanatul graului de toamna. Se crede ca daca nu mai canta cucul inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Traditii si obiceiuri romanesti de Rusalii si Sanziene