Antena Meniu Search
x

Novak Djokovic va fi expulzat din Australia. Tribunalul federal a respins apelul sârbului la decizia de anulare a vizei

Tribunalul federal din Melbourne a respins apelul formulat de avocaţii lui Novak Djokovici la decizia autorităţilor australiene de a-i anula a doua oară viza de intrare în țara de la Antipozi. În urma deciziei, tenismenul sârb va fi expulzat.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 16.01.2022, 10:04

Novak Djokovic va fi expulzat din Australia. Tribunalul federal a respins apelul sârbului la decizia de anulare a vizei - Profimedia

Viza lui Novak Djokovici a fost anulată, în această dimineață, de către Tribunalul federal din Melbourne, astfel că liderul ATP trebuie să părăsească Australia în următoarele ore, anunță BBC News. Judecătorul James Allsop a anunţat că apelul sârbului a fost respins şi jucătorul trebuie să achite costurile aferente. Decizia a fost luată în unanimitate de trei judecători.

Audierile la tribunalul federal din Melbourne în dosarul vizei lui Novak Djokovici, au durat între orele 00.30 şi 05.30, cu o pauză de o oră. 

Decizia nu poate fi contestată, astfel că marele campion sârb nu va fi prezent la startul Australian Open, turneu pe care l-a câștigat de nouă ori de-a lungul carierei. Pe tabloul principal, locul lui Novak Djokovic va fi luat de un lucky-loser. Daniil Medvedev și Alexander Zverev rămân acum marii favoriți la câștigarea turneului de la Melbourne.

Australia a anulat de două ori viza lui Novak Djokovic

Pe acelaşi subiect

Alex Hawke, ministrul Imigrării din Australia, a decis vineri o nouă anulare a vizei lui Novak Djokovic.

"Prezenţa domnului Djokovic în Australia poate reprezenta un risc pentru sănătatea comunităţii australiene, deoarece poate stimula sentimentul antivaccinare, ducând la refuzul altor persoane nevaccinate să se vaccineze, alte persoane nevaccinate fiind convinse şi mai tare să nu se vaccineze şi/sau o reducere a utilizării dozei booster. Există dovezi care sugerează că domnul Djokovici a arătat, în trecut, o aparentă desconsiderare faţă de necesitatea de a se izola după primirea unui rezultat pozitiv al testului Covid-19. Având în vedere statutul şi poziţia lui Djokovic ca model în comunitatea sportivă şi nu numai, prezenţa sa continuă în Australia poate stimula o nerespectare a cerinţelor de precauţie după primirea unui test COVID-19 pozitiv. În special, comportamentul său poate încuraja sau influenţa pe alţii să-i imite comportamentul anterior şi să nu respecte măsurile adecvate de sănătate publică în urma unui rezultat pozitiv al testului COVID-19, care ar putea duce la transmiterea bolii şi la riscuri grave pentru sănătatea lor şi a altora", este motivarea lui Hawke pentru anularea vizei, conform documentelor furnizate de presa de la Antipozi.

Scandalul Djokovic în Australia

Tenismenul sârb a sosit în Australia la 5 ianuarie, iar forţele de frontieră nu i-au permis intrarea în ţară timp de mai bine de opt ore, timp în care jucătorul a fost reţinut în aeroport. La finalul audierii, ofiţerii poliţiei de frontieră au decis să-i anuleze lui Djokovic viza de intrare în ţară, pentru că nu este vaccinat şi astfel nu respectă regulile sanitare locale pentru cetăţenii care doresc să călătorească în Australia. 

Liderul ATP a fost plasat în izolare la un centru de imigranţi. Djokovic a făcut apel la decizia autorităţilor şi a primit câştig de cauză, la 10 ianuarie, din partea unui tribunal local din Melbourne. El a fost eliberat din centrul pentru imigranţi şi a început să se antreneze la Melbourne Park.

Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a anulat, vineri, a doua oară viza de intrare în ţară deţinută de liderul ATP, decizie de asemenea contestată de avocaţii lui Djokovic.

Preşedintele Serbiei acuză Australia de "atacuri iraţionale" împotriva marelui campion

În scandal a intervenit şi preşedintele Serbiei, care acuză Australia de "atacuri iraţionale" împotriva marelui campion, dar şi a sârbilor în general. Alexandar Vucici a postat, vineri, un mesaj, în care l-a acuzat pe premierul australian Scott Morrison de rele tratamente aplicate tenismenului.

Novak Djokovic, de 9 ori campion la Australian Open, trebuia să joace luni meciul din primul tur împotriva sârbului Miomir Kecmanovic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sport » Novak Djokovic va fi expulzat din Australia. Tribunalul federal a respins apelul sârbului la decizia de anulare a vizei