Antena Meniu Search
x

O supraviețuitoare a cancerului va deveni cea mai tânără femeie și prima „turistă” care ajunge în spațiu

Hayley Arceneaux, în vârstă de 29 de ani, va deveni la finalul anului prima „turistă spaţială” care va zbura în cosmos în absența unui profesionist, dar și cea mai tânără astronaută americană.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 24.02.2021, 18:50

Hayley Arceneaux în timpul unei vizite la baza Space X
Hayley Arceneaux în timpul unei vizite la baza Space X - Instagram Hayley Arceneaux

Hayley Arceneaux visa când era mică să ajungă în spațiu, după o vizită cu familia ei la NASA. La 29 de ani și după ce a supraviețuit cancerului, Hayley va doborî mai multe borne. Ea va fi nu doar prima "turistă spaţială" care va zbura în cosmos în absenţa unui profesionist, ci şi cea mai tânără astronaută americană şi, totodată, prima supravieţuitoare a cancerului care va ajunge pe orbita Terrei.

Cum a ajuns Hayley să fie aleasă pentru un zbor în spațiu

Din cauza unui cancer osos apărut în copilărie, Hayley poartă tije de oţel în piciorul stâng, un motiv care, până de curând, ar fi fost suficient de puternic pentru a-i reduce la zero şansele de a zbura în spaţiu. Totul s-a schimbat însă atunci când Jared Isaacman, un tânăr miliardar american pasionat de explorarea spaţială, a închiriat locurile de la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX şi a decis să primească alături de el alte trei persoane.

Prima persoană aleasă pentru această misiune fără precedent este Hayley.

Tânăra a fost tratată în copilărie la spitalul pedriatic St. Jude din Memphis, Tennessee, specializat în boli ale copiilor şi în special în oncologie, o instituţie pentru care Jared Isaacman speră să strângă 200 de milioane de dolari cu ocazia acestei misiuni spaţiale.

În copilărie, Hayley a vizitat centrul NASA din Houston, Texas. "Bineînţeles, am vrut să devin astronaut. Dar, apoi, câteva luni mai târziu, am fost diagnosticată cu cancer şi acest lucru mi-a schimbat întregul univers", a declarat ea.

Când va fi lansată în spațiu „Inspiration4”

Misiunea a fost denumită "Inspiration4" şi va fi lansată la sfârşitul anului 2021.

Ceilalţi doi membri ai misiunii sunt un donator care a participat la o strângere de fonduri organizată în beneficiul spitalului St. Jude, al cărui nume a fost tras la sorţi, şi o persoană care doreşte să creeze o companie "pentru a schimba lumea", selectată de un juriu.

Ei vor fi cunoscuţi luna viitoare şi îşi vor începe antrenamentul alături de Jared Isaacman şi Hayley Arceneaux.

Misiunea, programată pentru sfârşitul anului, va avea o durată de câteva zile, iar turiştii spaţiali vor efectua pe o orbită joasă o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute.

La finalul misiunii, o capsulă Dragon, acelaşi model care a reuşit în noiembrie 2020 să transporte pe orbită patru astronauţi în drum spre Staţia Spaţială Internaţională, va reintra în atmosferă şi va ameriza în largul coastelor statului american Florida.

Citește și:

SpaceX a anunțat primul zbor în spaţiu cu echipaj exclusiv civil

Inspiration Four a fost denumită misiunea care ar urma să ducă explorarea spaţială într-o nouă eră. SpaceX, compania lui Elon Musk, îşi propune să trimită în spaţiu o navă cu echipaj format exclusiv din civili. Patru persoane vor fi la bordul navei.

Elon Musk, fondatorul SpaceX: Este ca atunci când America a călătorit pe lună în '69. Nu au fost doar câțiva oameni. Omenirea a mers pe lună. Am mers cu toții acolo cu ei. Și cred că este ceva similar aici.

Călătoria în spaţiu a fost cerută şi urmează să fie finanţată de antreprenorul american, Jared Isaacman. Acesta este pilot amator şi va fi şi comandant al misiunii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiinta » O supraviețuitoare a cancerului va deveni cea mai tânără femeie și prima „turistă” care ajunge în spațiu