Antena Meniu Search
x

Video O nouă înşelătorie circulă pe internet, victimele care au căzut în plasă au plătit mii de dolari. Cum se numeşte metoda şi ce sfaturi au specialiştii

Atenţie la mailurile pe care le deschideţi şi mai ales ce faceţi pe urmă! Zeci de români au picat în plasa unor şarlatani care i-au convins că au fost înregistraţi în timp ce accesau site-uri dedicate adulţilor. Şantajate că vor face publice imaginile, victimele au plătit mii de dolari. Metoda este numită "Sextortion". Poliţiştii avertizează că este o adevărată industrie în spatele acestor mesaje.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 08.06.2021, 21:16

Vezi și

"Sistemul tău a fost compromis. Am efectuat o captură video a ecranului iar în cealaltă parte un videoclip pornografic care a fost deschis de dumneavoastră. Pot vedea întreaga listă de contacte din telefon. Dacă doriţi să evitaţi consecinţele, atunci transferaţi 1.300 de dolari. Aveţi la dispoziţie 50 de ore. Gândiţi-vă la reputaţia dumneavoastră"

Aşa sună unul dintre mesajele trimise de hackeri. Pe sute de mii de adrese de e-mail. Şantajează utilizatorii internetului şi cer plata în monede virtuale. Nu întâmplător.

Mihai Rotariu - specialist IT: Ca să nu existe o trasabilitate, ca să nu-i găsim foarte uşor pe atacatori aleg această metodă a criptomonedei. În momentul în care atacatorii transmit, să spunem, un număr de 100 de mail-uri, dacă 10% dintre utilizatori plătesc atunci au obţinut un profit considerabil, având în vedere că nu au investit mari sume de bani pentru a transmite o serie de email-uri

O înşelăciune la nivel global, care a ajuns inevitabil şi în România. Şi a făcut victime, nu puţine.

Dan Octavian - Poliţia Română: Vorbim de un şantaj informatic în care imagini sau informaţii de natură sexuală sunt folosite pentru a obţine bani, alte astfel de imagini sau favoruri de natură sexuală.

Sunt zeci de dosare pe care le au poliţiştii în lucru dar numărul păgubiţilor este cu siguranţă mult mai mare. Sunt puţini cei care au trecut peste situaţia jenantă şi au depus plângere. Infractorii din spatele mesajelor sunt însă greu de prins pentru că nu vorbim de indivizi ci de grupări infracţionale care colaborează la nivel internaţional.

Mihai Rotariu - specialist IT: Nu putem să vedem unde se duc exact banii, iar în spatele unor astfel de atacuri nu se află o persoană, două. Vorbim despre un ecosistem cybercrime. Un ecosistem care a început să funcţioneze după metode corporatiste.

Specialiştii ne recomandă să tratăm totul cu vigilenţă şi răbdare în mediul online

Specialiştii în IT ne recomandă să privim cu mare atenţie mesajele pe care le primim pe mail. Multe dintre ele sunt traduse automat în limba română şi au greşeli gramaticale sau de exprimare. Este primul semn care ar trebui să ne pună pe gânduri.

În niciun caz nu trebuie accesate link-uri ataşate pentru că pot conţine viruşi sau programe prin care se pot accesa date de pe calculator. Dacă primiţi astfel de emailuri pe adresele de serviciu, cereţi ajutorul departamentului IT al instituţiei în care lucraţi. Dacă totuşi aţi fost păcălit, oamenii legii recomandă să nu trimiteţi sub nicio formă alte sume de bani, să păstraţi toate dovezile şi să faceţi o plângere la cea mai apropiată secţie de poliţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Tehnologie » O nouă înşelătorie circulă pe internet, victimele care au căzut în plasă au plătit mii de dolari. Cum se numeşte metoda şi ce sfaturi au specialiştii