Antena Meniu Search
x

(P) Ce televizor să cumperi pentru a viziona Euro și Jocurile Olimpice

Televizoarele sunt echipamente multifuncționale folosite pentru a reda și afișa toate tipurile de conținut, inclusiv filme, seriale, spectacole, știri, jocuri și, desigur, sport. Fiecare dintre aceste categorii are propriile sale calități și solicită lucruri diferite de la ecranele noastre.

de Redactia Observator

la 14.06.2021, 15:15

(P) Ce televizor să cumperi pentru a viziona Euro și Jocurile Olimpice
(P) Ce televizor să cumperi pentru a viziona Euro și Jocurile Olimpice

Prin urmare, nu toate televizoarele se comportă în același mod atunci când, de exemplu, rulează un film într-o cameră întunecată sau arată un meci de fotbal sau o cursă de atletism într-o cameră puternic luminată.

Prin urmare, dacă utilizarea preferată a televizorului va fi să vă bucurați de evenimente sportive, ar trebui să priviți și să evaluați caracteristicile tehnice clasice diferit față de alte tipuri de conținut. Ce trebuie să luați în considerare atunci când cumpărați un televizor pentru a viziona sport?

Dimensiunea ecranului și distanța de vizionare

Unul dintre cei mai importanți factori la cumpărarea noului nostru televizor este dimensiunea ecranului. În principiu, am putea crede că „cu cât este mai mare, cu atât mai bine”, deși este posibil să nu fie întotdeauna cazul, deoarece va depinde de distanța de vizionare, unghiul de vizualizare și rezoluția ecranului.

Cea mai eficientă opțiune este de a paria pe o dimensiune care se adaptează la distanța de vizionare, adică cea care separă televizorul nostru de canapeaua sau fotoliul pe care urmează să ne așezăm. Dacă vorbim despre rezoluții UHD (3.840x2.160 pixeli) sau rezoluții 4K, știința recomandă înmulțirea înălțimii fizice a ecranului cu un factor de 1,5 pentru a obține distanța optimă de vizionare.

De exemplu, pentru un model tipic de 55 de inci în 4K, distanța optimă de vizionare ar fi de 1 metru, moment în care am putea profita din plin de fiecare dintre pixeli.

Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna cazul și mai ales în cazul sportului. Cu acest tip de conținut, unde există o mulțime de mișcare în mod constant de la o parte la alta a ecranului, riscăm să suferim așa-numitul „efect de meci de tenis”. Adică, ecranul este atât de mare în ceea ce privește poziția noastră, încât până la urmă ne petrecem timpul mișcându-ne capul și ochii pentru a-l putea acoperi cu privirea.

Dacă vrem să instalăm un televizor de 75 sau mai mulți inci, ar trebui să avem o distanță de cel puțin 2,9 metri între ecran și scaun

Acest lucru este bine cunoscut științei, provoacă oboseala ochilor și este clar legat de unghiul de vizualizare. O persoană medie, de la 60 de grade, începe să piardă percepția culorii și la 124 de grade încetează să mai vadă bine cu ambii ochi. De aceea, SMPTE propune să ia în considerare unghiul optim de vizualizare de 30 de grade.

Prin urmare, trebuie să considerăm ca regulă generală că distanța minimă de vizionare trebuie să fie de trei ori înălțimea televizorului sau de 1,6 ori diagonala unui ecran de 16:9. Astfel, de exemplu, pentru distanțe mai mici de 2 metri, ar fi recomandată o dimensiune de până la 50 inci, 55 inci sunt rezervate pentru distanțe de 2,1 metri, 65 inci sunt recomandate pentru aproximativ 2,5 metri și dacă vrem să punem 75 sau mai mulți centimetri ar trebui să avem o distanță de cel puțin 2,9 metri între ecran și poziția noastră reală în cameră.

Verificați luminozitatea televizorului

Nu trebuie să uităm să evaluăm cât de strălucitoare va fi imaginea televizorului, aspect care trebuie luat în considerare mai ales dacă cumpărăm unul mare. Modelele LCD actuale depășesc cu ușurință 1000-1500 de niți, iar OLED-urile din gama medie sunt în jur de 700-800 de niți, în funcție de model.

Creșterea în niți este o calitate foarte bună pentru vizionarea filmelor HDR cu scene spectaculoase editate, care pot ajunge la aceste cifre în anumite momente specifice. Dar vizionarea sporturilor cu această luminozitate continuu pe un ecran mare poate fi enervant, mai ales dacă o facem noaptea și fără prea multă iluminare în cameră.

Probabil că ne va provoca oboseală vizuală și în cele din urmă trebuie să recurgem la soluția clasică de scădere a nivelului luminii LCD sau OLED. Deci, nu este recomandat un televizor foarte luminos pentru vizionarea de sport? Depinde. Dacă aveți de gând să-l utilizați în timpul zilei într-o cameră cu multă lumină ambientală provenită de la ferestre, de exemplu, atunci va merita să pariați pe un model cu mulți niți.

Dacă altfel hobby-ul tău este mai mult să te uiți la sport după-amiaza sau noaptea și cu un nivel de lumină ambientală moderat controlat, atunci poți paria pe un model cu o putere mai mică de lumină și economisești și bani la buget.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » (P) Ce televizor să cumperi pentru a viziona Euro și Jocurile Olimpice