Antena Meniu Search
x

Video "Băi, nu pot sta aici!" Zeci de şoferi au rămas blocaţi pe drumuri de munte, din cauza viscolului şi ninsorii. Codul portocaliu de vreme rea valabil şi de Crăciun

Viscolul şi ninsoarea au făcut ravagii în zonele de munte! Drumul spre staţiunea Rânca a fost închis de autorităţi pentru că nu se vedea nici la 1 metru în faţa maşinilor. Cu toate acestea, unii şoferi au vrut să ajungă în staţiune şi au rămas împotmoliţi. Drumarii care s-au dus să-i ajute, le-au reproşat că şi ei şi-au pus viaţa în pericol, în condiţiile în care vântul a bătut cu peste 100 de kilometri pe oră. Avertizarea de cod portocaliu mai este în vigoare până mâine seară în unele zone montane. În sud, în schimb, am putea avea cel mai călduros Crăciun din istorie. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 24.12.2023, 19:26

Vezi și

Turişti: Băi, nu pot sta aici! 

Seara trecută, a viscolit atât de tare pe Transalpina încât drumul care duce spre Rânca a fost imposibil de parcurs chiar şi pentru drumari. Autorităţile au închis şoseaua pe timpul nopţii pentru că vizibilitatea era zero. De dimineaţă, unii şoferi au considerat că pot ajunge în staţiune, deşi restricţia nu fusese ridicată. Vântul a bătut cu peste 100 de kilometri la oră.

Zeci de şoferi au rămas blocaţi pe drumuri de munte 

- De ce ai trecut de filtre? Ai intrat pe zonă interzisă. 

Pe acelaşi subiect

- Nu am ştiut!

- Cum adică?! Ai indicatoare. Nu te putem scoate de aici. Noi ne-am pus vieţile aici să ajungem aici. 

Acest bărbat nici nu a apucat să înainteze bine pe şoseaua acoperită de zăpadă că a şi rămas blocat. A avut nevoie de ajutorul drumarilor să fie salvat. 

O să vă urcaţi în maşina de la deszăpezire împreună cu cei din maşină şi laşi maşina aici. 

S-a ales cu o amendă de 1160 de lei si a rămas fără permis 2 luni. Pe acelaşi drum s-a aventurat şi un alt şofer, care avea cu el şaşe copii cu vârste între 2 și 10 ani. Pe ATV uri, echipele salvamont au înaintat cu greu prin nămeţi pentru a ajunge la maşina lor. 

Pe şoseaua care face legătura între Novaci spre Rânca s-a împotmolit până şi o maşină puternică de teren. Şoferul şi pasagerii au fost ajutaţi de jandarmi să ajungă în siguranţă. 

Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: Decizia de a rămâne drumul închis noi psunem că este una corectă. Drumul nu poate fi deszăpezit, vizibilitatea scade la zero. Nu am mai întâlnit aşa ceva în zona Râncă de cel puţin 7 ani. 

Coada de maşini cu turiştii care voiau să urce spre Rânca s-a întins pe 5 kilometri. Abia după prânz, după aproape 24 de ore de vreme rea,  autorităţile au dat drumul circulaţiei. Au putut urca şi coborî doar autoturismele echipate cu lanţuri, alternativ, pe un singur fir. 

Şi în judeţul Alba a viscolit cu putere ore în şir. O familie cu patru copii a fost salvată în zona Munţilor Arieşeni după ce a rămas blocată cu maşina în zăpada de jumătate de metru. 

A nins şi a bătut vântul cu putere şi în Hunedoara. Întrega staţiune Parâng a rămas fără curent 11 ore după ce mai mulţi brazi au căzut peste firele de electricitate. Iar la peste 2000 de metri, intrarea în Cabana Omu a fost acoperită complet de un zid de zăpadă. 

În Munţii Făgăraş, unde stratul de zăpadă depăşeşte 80 de centimetri, este pericol de avalanşă. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu se aventureze pe trasee.

Codul portocaliu de ninsoare şi viscol rămâne valabil până mâine seară în unele zone. Vremea se schimbă însă radical în numai 24 de ore. În sud este posibil să avem cel mai Călduros Crăciun din istorie. 

Alina Şerban, meteorolog ANM: Prima zi de Crăciun vine cu temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal. În partea de sud, în Oltenia, în Muntenia, vom aveam maximde de 17, 18 poate chiar 19 grade. În condiţiile care ar trebui să avem cel mult 3-4. 

Bianca Iacob, reporter Observator: În loc de un Crăciun cu temperaturi sub zero grade şi multe ninsori, sudul ţării va arăta mai degrabă a primăvară. La fel şi în Capitală, unde vor fi peste 17 grade Celsius. Temperaturi pe care le-am avut şi anul trecut. 

De altfel, la București, de Crăciun, grosimea stratului de zăpadă nu a depășit 20 de cm în ultimii 10 ani. Iar în ultimul deceniu, doar în cinci ani a nins. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » "Băi, nu pot sta aici!" Zeci de şoferi au rămas blocaţi pe drumuri de munte, din cauza viscolului şi ninsorii. Codul portocaliu de vreme rea valabil şi de Crăciun