Antena Meniu Search
x

Video Ninsorile şi viscolul puternic au închis circulaţia pe Transalpina, între Novaci şi Rânca. Un tânăr a rămas blocat cu BMW-ul în nămeţi, după ce a ignorat restricţiile

Furtuna Pia s-a dezlănţuit asupra României. Este cod portocaliu de ninsoare şi viscol în zonele montane. De azi-noapte circulaţia pe Transalpina, între Novaci şi Rânca, a fost complet închisă din cauza zăpezii abundente. Ieri pe Valea Prahovei, între Predeal şi Azuga, sute de şoferi au rămas blocaţi în drumul spre vacanţă. Din cauza coloanei de maşini, echipajele de deszăpezire nu au putut acţiona. Acolo unde nu a nins, vântul a bătut cu forţa unui uragan - a smuls brazi din rădăcini şi a rupt acoperişuri.

de Redactia Observator

la 24.12.2023, 14:14

Vezi și

Viscolul puternic, de cod portocaliu, a făcut ravagii în judeţul Gorj.

Circulaţia pe Transalpina, între Novaci şi Rânca a fost închisă şi va rămâne aşa până când ninsoarea se opreşte iar vântul se mai domoleşte.

Cristian Tudor, reprezentant DRDP Craiova: Drumul nu poate fi deszăpezit, vizibilitatea scade la zero în momentul rafalelor de zăpadă. Suflă destul de puternic vântul şi nu putem acţiona în condiţii de siguranţă. 

Turişti blocaţi în nămeţi

Pe acelaşi subiect

Chiar şi aşa, unii turişti au ignorat restricţiile şi au rămas blocaţi în nămeţi.

Angajaţii de drumuri au fost nevoiţi să le vină în ajutor:

- Ai indicatoare, ai angajaţii de la drumuri care ţi-au spus să nu intri aici. Nu te putem scoate de aici. Noi ne-am pus vieţile în pericol să ajungem până aici. Ţi se pare normal lucrul ăsta? O să vă urcaţi în maşină de la deszăpezire împreună cu cei din maşină şi abandonaţi maşina aici.

Probleme au fost şi în judeţul Alba, în zona Cheile Ordâncușei, unde doi adulţi şi patru copii au rămas blocaţi din cauza zăpezii căzute de pe versanţi pe drum. Stratul de omăt măsura chiar şi 50 de centimetri. Toţi 6 au fost savlaţi de către salvamontişti şi din fericire nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Iar în localitatea Sântana un tânăr de 31 de ani care a derapat cu maşina şi a ajuns în şanţ. A fost scos de jandarmi.

Zăpada a paralizat circulaţia pe Valea Prahovei

Un stat de zăpadă consistent s-a depus şi pe străzile din Cluj-Napoca. Maşinile de deszăpezire nu au făcut faţă ninsorii, aşa că şoferii s-au deplasat cu dificultate pe şosele. Iar în Sibiu o rafală de vânt puternic a desprins acoperişul de tablă de pe un bloc de patru etaje. Pompierii au intervenit imediat şi nu s-au înregistrat victime. Vremea a făcut probleme şi în staţiunea Parâng. Din cauza unor brazi căzuţi pe cablurile de curent, mai mulţi localnici au rămas în beznă noaptea trecută.

Turiştii care au plecat ieri spre munte s-au confruntat nu doar cu aglomeraţia de pe DN1, ci şi cu ninsoarea şi viscolul. Zăpada a acoperit repede şoseaua de pe Valea Prahovei, iar nămeţii au paralizat circulaţia. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Sunt sute de şoferi pentru care vacanţa de Crăciun începe cu traficul de pe DN 1. Ninsoarea este atât de abundentă încât traficul s-a blocat complet între judeţul Braşov şi judeţul Prahova. Inclusiv echipajele de deszăpezire au rămas în trafic. 

Un autocar a rămas blocat pe mijlocul şoselei, între Predeal şi Azuga. Iar şoferul unei dube s-a chinuit ore în şir să-şi scoată maşina dintr-un şanţ de pe marginea drumului. 

Tudor Duțu, director DRDP Braşov: Este cel mai intens fenomen pe care l.am avut în ultimii ani. Ninge de câteva ore încontinuu, ninge viscolit. 

Aglomeraţia de pe DN1 s-a văzut cel mai bine de sus. În jurul orei 16, la intrarea în Sinaia cozile de maşini s-au întins pe câţiva kilometri. Şi traficul din Harghita a fost dat peste cap de ninsorile puternice. Mai multe maşini care au derapat şi au ajuns în şanţ au fost trase cu chingi de utilajele de deszăpezire. Probleme în trafic au fost şi în Pasul Oituz. Bară la bară, şoferii nu au mai putut înainta pe drumul acoperit de zăpadă.

Vântul a bătut cu aproape 120 km/oră pe Vârful Omu

La peste 2000 de metri înălţime, la Vârful Omu, s-a văzut puterea nimicitoare a Furtunii Pia. Vântul a bătut cu aproape 120 de kilometri la oră, iar  temperatura a scăzut la minus 20 de grade Celsius. În mai multe zone din ţară, zăpada a trecut de jumătate de metru. 

Vremea rămâne în continuare instabilă în zonele montane. Avertizările meteorologilor rămân în vigoare până mâine seară. În zonele montane vântul va depăşi peste 100 de kilometri pe oră. Vremea se schimbă radical însă, de mâine. De Crăciun, vom avea temperaturi record în Capitală - vor fi aproape 18 grade Celsius în termometre.

Strat de zăpadă:  

  • 75 cm Bâlea Lac
  • 60 cm Călimani
  • 50 cm Stâna de Vale
  • 40 cm Lăcăuți
  • 35 cm Parâng
  • 35 cm Semenic
  • 35 cm Vf. Omu
  • 30 cm Păltiniș
  • 30 cm Semenic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Ninsorile şi viscolul puternic au închis circulaţia pe Transalpina, între Novaci şi Rânca. Un tânăr a rămas blocat cu BMW-ul în nămeţi, după ce a ignorat restricţiile